Hopp til innhold

Skrekken for Trump har presset ham ut av sofaen

LOS ANGELES (NRK): Hillary Clinton er utpekt som demokratenes antatte presidentkandidat før de siste nominasjonsvalgene i dag. Hun kommer til å få drahjelp fra en 70 år gammel førstegangsvelger.

Francisco Fonseca kjemper for Hillary

70 år gamle Francisco Fonseca føler han må bruke stemmeretten for første gang.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Francisco "Frank" Fonseca har ikke brydd seg om å stemme før nå. Det er skrekken for Donald Trump som har presset ham ut av sofaen.

– Det er rått og brutalt det jeg hører fra Trump. Han forsøker å splitte og så hat. Nå forstår jeg viktigheten av stemmeseddelen. Det er det eneste redskapet vi har.

Fonseca, opprinnelig fra Mexico, har bodd i California store deler av livet. Inntil han pensjonerte seg, solgte han hundeklær i skinn, blant annet til butikker i Norden. Sammen med rundt 300 andre latinos, droppet han lunsjen og dro til kjøpesenteret «Plaza Mexico» i Lynwood utenfor Los Angeles. På torget var det satt ut plaststoler i stekende sol for dem som ville se og høre Hillary Clintons frieri.

– Hun er den eneste som bryr seg om oss. Clinton vil hjelpe minoritetene her i landet. Jeg skal hjelpe henne å ta California i havn, sier Fonesca.

Dagen før det symbolsk viktige valget i USAs mest folkerike delstat, kom nyheten om at Hillary Clinton har fått støtte fra nok landsmøtedelegater til å sikre seg nominasjonen.

Cecilia Vasquez

Cecilia Vasquez skyver barnet foran seg og sier at hun ikke ønsker å bli svar skyldig om Trump skulle bli valg.

Foto: Anders Tvegård / NRK

For henne er det også viktig å vinne førstepremien California for å slippe å gå haltende inn til landsmøtet om sju uker.

Clinton selv tar ikke seieren på forskudd. I sosiale medier skriver hun «Vi er smigret, men har fortsatt nominasjonsvalg å vinne». California, Montana, New Mexico, Nord Dakota, Sør Dakota og New Jersey skal komme med sin dom i dag.

Hun brukte siste valgkampdag i det sørlige California på å mobilisere velgere og holde målrettede arrangement for mindre grupper. Opptellingen følger den «antatte» presidentkandidaten fra New York.

Laster Twitter-innhold

Et mariachi-orkester har tatt plass i skyggen under trærne på torget. 32 år gamle Cecilia Vasquez drar en barnevogn forbi. Hun vil så nær scenen som mulig.

Mariachi-orkester

Marachi-musikantene tar en pust i bakken mens torgets oppmerksomhet er rettet mot Hillary Clinton.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Jeg håper det demokratiske partiet kommer til å samle seg. Det er mange forskjellige meninger i partiet og altfor mye bråk. Hovedmotstanderen er jo Trump, sier hun.

Vasquez fikk stemmerett for to år siden. Årets går til Clinton.

– Jeg liker at hun støtter og stiller opp for alle raser og minoriteter. USA er et land hvor vi alle skal være like mye verdt. Det har ikke alltid vært like enkelt og nå kan det bli enda tøffere om vi ikke stiller opp for henne.

– Kunne du ha stemt på Bernie Sanders dersom han blir partiets kandidat?

Etter en lang tenkepause svarer hun nei. Men så legger hun til: alle andre enn Trump. Han representerer ikke Californias verdier.

SISTE NYTT

Siste nytt