Etter et intenst femtimers møte la de sju største WTO-landene fram et papir med tallfesting av kutt i subsidier og tollsatser fredag kveld.
Papiret, som NTB har fått tilgang til, er i stor grad i overensstemmelse med det forslaget som har ligget på bordet når det gjelder landbruksdelen av forhandlingene.
Norge skal få unnta seks prosent
Forslaget legger opp til at Norge skal kunne få unnta rundt seks prosent av tollinjene på landbruksvarer for tollkutt, noe som ifølge landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) vil kunne verne rundt 70-80 prosent av den norske landbruksproduksjonen.
Norge vil ikke kunne ha tolltak for landbruksprodukter som ikke defineres som sensitive.
Startet forhandlinger klokken 18
Jonas Gahr Støre ankommer WTO-møtet.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFPUSA har redusert sin såkalte handelsvridende internstøtte til landbruket med 70 prosent, eller til et nivå på 14,5 milliarder dollar. EU har på sin side gått med på kutt på 80 prosent for denne type støtte.
For industrivarer og fisk ligger forslaget fra de store landene midt i det forslaget som formannen for forhandlingene la fram før møtestart i Geneve.
Det er nå opp til resten av ministerne i Geneve å avgjøre om de vil forhandle videre på grunnlag av tallene som er lagt fram. Disse forhandlingene startet klokken 18 fredag kveld og er ventet å kunne trekke ut i tid.
Telefonsamtaler
Etter dager med manglende framskritt i forhandlingene presenterte Lamy sine forslag til kompromisser fredag ettermiddag.
Hadde tekstene blitt avvist, ville møtet i praksis vært over, men de sju gikk med på å diskutere på grunnlag av Lamys tekster om subsidie og tollkutt i landbruks- og industrivareforhandlingene. Flere telefonsamtaler mellom topplederne i de forhandlende landene, blant annet mellom president George W. Bush og den indiske statsministeren Manmohan Singh, skal ha utløst ny forhandlingsvilje i Geneve.
Et kjernespørsmål i teksten man er blitt enige om, er balansen mellom subsidiekutt i landbruket i USA og markedsadgang for industrivarer til India og Brasil.
India skeptisk
Ifølge kilder nær prosessen skal India, en av de syv store, være det mest skeptiske landet i forhold til teksten som ble lagt fram.
– Men det er betydelig større enighet enn man trodde før de sju gikk til møtet, sier en kilde til NTB.
Det framforhandlede utkastet tar for seg konkrete tall for tollkutt både for industri- og landbruksvarer, samt hvor stor andel varer hvert land skal kunne få unnta fra kuttene.
Mye gjenstår
Pascal Lamy
Foto: Salvatore Di Nolfi / APEnigheten stormaktene imellom fredag kveld betyr ikke at møtene krones med suksess for WTO-sjef Lamy. Mange av de øvrige landene, ikke minst de afrikanske, har vært misfornøyde med å bli holdt utenfor samtalene mellom de sju stormaktene.
En kilde i EUs forhandlingsdelegasjon understreker at det er flere spørsmål som gjenstår, blant annet om tropiske produkter og patentrettigheter.
Lørdag skal det dessuten holdes en såkalt signalkonferanse om tjenestedelen av forhandlingene, et stridsspørsmål som man så langt ikke formelt har drøftet.
Striden rundt patentrettigheter har den norske utenriksministeren vært megler for under møtene i Genève, og Lamy ringte derfor Støre for å orientere om pakken de sju var blitt enige om kort tid etter at enigheten var et faktum.
– Det er klart at EU ønsker å få noe igjen på det området, sier EU-kilden til NTB.