Skoselger har samlet inn nær 0,1 prosent av Hellas' gjeld

En britisk skoselger har startet en digital eurorulling for den greske befolkningen. Etter tre dager har han samlet inn mindre enn 0,1 prosent av landets gjeld.

Britisk skoselger

Innsamlingsaksjonen den britiske skoselgeren Thom Feeney startet til inntekt for den greske befolkningen, passerte torsdag ettermiddag onsdag kveld halvannen million euro.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp/NTB Scanpix

Mens statsledere og kreditorer diskuterer og krangler over hva som burde gjøres med den økonomiske krisen i Hellas, har en britisk skoselger tatt saken i egne hender.

Mandag startet Thom Feeney (29) en digital dugnad til inntekt for den greske befolkningen. Etter tre dager har han torsdag kveld samlet inn omtrent 1,5 millioner euro (ca. 13 millioner norske kroner).

Beløpet utgjør mindre enn 0,1 prosent av låneavdraget på rundt 1,6 milliarder euro Hellas må betale til Det internasjonale pengefondet (IMF).

Nå har Feeney fem på dager seg til å bringe inn de siste 99,9 prosentene av avdraget - et sviende beløp på 1 598 500 000 euro (drøye 14 milliarder norske kroner).

Bidrag fra nær 85.000 personer

– Du vet de gangene du får en liten idé, ler litt av deg selv, før du går videre med dagen din? Det gjør jeg ofte, men på søndag kveld lot jeg ikke ideen forsvinne. Jeg bestemte meg for å heller prøve den ut i virkeligheten, skriver Feeney i et innlegg i The Guardian.

29-åringen, som er fra York og jobber i en skobutikk i London, satte i gang eurorullingen i den såkalte Greek Bailout Fund-kampanjen på folkefinansieringssiden Indiegogo.

I skrivende stund har kampanjen fått bidrag fra nesten 85.000 personer. Det innsamlede beløpet er imidlertid ikke i nærheten av målet på 1,6 milliarder euro. Feeney har som mål å samle inn det totale beløpet innen førstkommende mandag.

– Jeg tror europeere kan hjelpe grekerne raskere enn politikere kan. Hvis hver EU-borger bidrar med 3,19 euro hver, har vi samlet inn beløpet som skal til for å betale Hellas' gjeld. Jeg håper vi får samlet inn alt. Det ville vært fantastisk, sier Feeney.

Veiver et gresk flagg ved inngangen til nasjonalforsamlingen

En demonstrant veiver et gresk flagg ved inngangen til nasjonalforsamlingen i Hellas under en protest 22. juni med krav om at regjeringen inngår en avtale med kreditorene.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters/NTB Scanpix

– All kranglingen er i ferd med å bli kjedelig

Folk fra hele verden har donert og lagt igjen støtteerklæringer til grekerne i kommentarfeltet på kampanjesiden.

Engelskmannen sier at han startet innsamlingsaksjonen fordi «all kranglingen om Hellas er i ferd med å bli kjedelig». Han sier at den greske økonomien trenger investering og stimulans for å komme seg, ikke kutt og sparing.

– Europeiske ministre viser muskler og poserer, mens de bestemmer seg for om de kan hjelpe grekerne eller ikke. Hvorfor kan ikke vi i folket bare løse alt i stedet? skriver Feeney på kampanjesiden.

Frister med postkortbilde av Tsipras

Slike digitale dugnader, eller såkalte crowdfundings, lover vanligvis premier og gaver til sine bidragsytere.

Feeney frister med alt fra postkortbilde av statsminister Aleksis Tsipras, en gresk salat og en flaske med det greske brennevinet ouzo. Donasjoner på 5000 euro eller mer blir lovet en tur for to til Hellas.

Akkurat hvordan det skal løses i praksis har Feeney ikke spesifisert. Alle bidragsytere får pengene sine tilbake dersom aksjonen ikke når målet innen fem dager.

Pensjonister venter på å få utdelt kølapp

Pensjonister venter på å få utdelt kølapp for å hente ut en del av pensjonen i en bank på øya Santorini. Nå har en brite startet en innsamlingsaksjon for å hjelpe grekerne.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt