Skoleskytingen i Florida: Politimann lot være å rykke inn

Den væpnede politimannen som var på vakt på skolen i Parkland i Florida sist onsdag lot være å rykke inn. I går valgte han å gå av.

US-SHOOTING-AT-HIGH-SCHOOL-IN-PARKLAND,-FLORIDA-INJURES-MULTIPLE

De overlevende ved skolen i Parkland blir evakuert med hjelp fra politiet. Men politimannen som kunne ha reddet mange liv lot være å konfrontere gjerningsmannen.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Scot Peterson var utplassert for å sørge for sikkerheten ved Marjory Stoneman Douglas Highschool. Han hadde både uniform og våpen.

Det tok ham 90 sekunder å komme bort til bygningen der skytingen foregikk. Men deretter stod han utenfor i fire minutter. – Han gikk aldri inn, sa sheriff Scott Israel i Broward County til pressen i går kveld.

Nicolas Cruz brukte seks minutter på å drepe 17 elever og lærere.

USA-GUNS/

Sørgende fortsetter å oppsøke korsene og blomstene foran Marjory Stoneman Douglas High School. Bildet er fra 21. februar.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

– Burde drept Cruz

Politimannens bevegelser ble filmet av overvåkingskameraer. På spørsmål om hva vakthavende politimann burde ha gjort, var sheriff Israel helt klar.

FLORIDA-SHOOTING/

Tiltalen mot 19-årige Nicolas Cruz inneholder 17 punkter. Han er siktet for overlagt drap, her under den rettslige høringen i Fort Lauderdale 19. februar.

Foto: POOL / Reuters

– Han skulle ha gått inn. Drept drapsmannen.

– Jeg er rystet og kvalm. Det finnes ikke ord, sa Israel. Han suspenderte i går Peterson i påvente av en intern gransking. Men politimannen valgte selv å gå av.

Sheriffen oppfordret tidligere i uka ungdommene til å fortsette å presse politikerne for å få vedtatt strengere våpenlover.

Flere granskes

To andre politimenn blir inntil videre satt på «begrensede oppgaver», ifølge Scott Israel. En intern gransking skal avgjøre om de håndterte to tips om Nicolas Cruz riktig.

I 2016 og 2017 mottok politiet telefoner om at Cruz kunne være disponert for å skyte mot en skole. Men ingenting ble gjort.

Lette forgjeves etter gjerningsmannen

FLORIDA-SHOOTING/DEPUTY

Sheriff Scott Israel under et folkemøte i Sunrise, Florida, 21. februar. Israel mener at det har vært nok av massakrer i USA.

Foto: POOL / Reuters

Sheriff Israel kom i går med nye detaljer om hva som skjedde i minuttene etter skolemassakren.

Politiet som kom inn fra nabobyen Coral Springs trodde at gjerningsmannen fortsatt var inne i skolebygningen. De hadde sett på bilder fra et overvåkingskamera de trodde viste det som foregikk i øyeblikket. I virkeligheten var opptakene 20 minutter gamle.

I mellomtiden hadde Nicolas Cruz blandet seg med skrekkslagne elever som rømte fra skolen. I over en time ruslet han rundt i en Walmart-butikk og var innom to fastfoodkjeder før han ble pågrepet uten dramatikk.

Les også: Trump vil gi bonus til lærere som bærer våpen

Les også: Donald Trump vil heve aldersgrensa for å kjøpe våpen i USA

Les også: Bruker rifler som lotteripremie

SISTE NYTT

Siste nytt