Hopp til innhold

Skoleopprør i Gøteborg

Hundrevis av rasende ungdommer samlet seg tirsdag utenfor en videregående skole i Gøteborg. Bråket startet da flere mindreårige jenter ble hengt ut med navn, bilde og sexrykter på nettsamfunnet Instagram.

Ungdomsbråk i Gøteborg

Se video: Ungdomsbråk i Gøteborg

Ungdommene forsøkte å få tak i den de mener står bak ryktene, skriver den svenske avisen Expressen.

– Det er bråk og det øker i omfang. De kaster flasker og steiner mot politiet og andre. De angriper også trafikken i gater i nærheten av skole, sa talsmannen for politiet i Västra Götaland, Bjor Blixter, til Aftonbladet.

Bakgrunnen for uroen er en Instagramprofil der det har blitt lagt ut bilder av flere enn 200 unge jenter. Bildene er tatt fra Facebook og Twitter og de er ledsaget av krenkende og ufine kommentarer der 13–14 år gamle jenter blir kalt både horer og luddere.

Instagramkontoen fikk etter hvert flere enn 7.000 følgere.

Rykter og trusler

Da det ble kjent hvem det var som la ut bildene, ble kommentarfeltet fylt av hissige debattanter og truslene haglet.

Ungdommene samlet seg først utenfor Plusgymnasiet i Gøteborg fordi det gikk rykter om at elever der var innblandet i saken. Der kastet de både snøballer og stein.

Politiet kom til stedet med rundt 30 mann, biler, helikopter, hester og hunder. Flere av ungdommene ble pågrepet og kjørt bort derfra.

(Saken fortsetter under bildet)

Skoleopprør Gøteborg

Elevene samlet seg utenfor Plusgymnasiet i Gøteborg.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / NTB scanpix

Mishandling

Ifølge Aftonbladet har redaksjonen der fått inn en film som viser en jente som forfølges og mishandles. Flere personer hopper på hodet hennes. Denne filmen skal sirkulere på sosiale medier, skriver avisen.

Plusgymnasiet avlyste det meste av undervisningen tirsdag og etter hvert ble ungdommene jaget bort og mange gikk hjem.

Plusgymnasiet holder stengt også onsdag, melder Dagens Nyheter. En ny Facebookgruppe har nemlig oppfordret til at man skal samles foran skolen og fortsette dagens aksjon.

Flere løp til kjøpesenteret Norstan og rundt 27 personer skal ha blitt pågrepet.

Politiet i Gøteborg sier til Sveriges Radio at de følger utviklingen nøye. Ifølge Aftonbladet blir en 17 år gammel jente nå forhørt om saken. Hun skal være mistenkt for å være den som har åpnet Instagramkontoen.

Oppfordret til anmeldelse

Jan Fredriksson, som er talsmann for Instagram og Facebook i Sverige, oppfordrer brukere til å anmelde den aktuelle kontoen via en spesiell funksjon som finnes på nettsidene.

– Det er trolig allerede gjort. Deretter havner saken hos hovedkontoret i Europa og det kan ta litt tid å få stengt siden, sier han til Expressen.

Han understreker at alle profilbilder på Facebook er offisielle og sier det er noe man bør være klar over.

– Politietterforskning vil eventuelt avsløre hvem som står bak siden. Facebook gir ikke ut informasjon om brukere, med mindre de er mistenkt for en forbrytelse som kan gi en strengere straff enn bøter, sier Fredriksson.

Siden skal nå være stengt.

Politiet overvåker

Lena Matthijs som er kommandosjef i Gøteborgpolitiet sa på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at de kommer til å fortsette å overvåke situasjonen og at de vil holde kontakt med ungdommene.

Hun sier politiet på stedet gjorde en god jobb med å dempe stemningen og at de fleste som var der, kom dit fordi de var nysgjerrige, ikke fordi de ville lage bråk.

– Det som noen ungdommer blir utsatt for på nett, kan være både veldig alvorlig og ødeleggende for dem, sa Matthijs.

Hun la til at Instagramkontoen nå skal etterforskes av politiet, men vil ikke si noe om etterforskningen. Matthijs ba ungdommene roe seg ned og overlate saken til politiet.SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

Her arresterer kinesisk politi BBC-journalisten: – Han viste ikke fram pressekortet frivillig

Ifølge BBC ble han sparket og slått mens han satt i varetekt. Kinesiske myndigheter hevder at journalisten ikke identifiserte seg.