NRK Meny
Normal

Skolejenter protesterer mot afro-forbud

– Vi tvinges til å se hvite ut, sier tenåringsjentene på en skole i Pretoria. De anklager lærerne for diskriminerende og rasistiske regler. Skolen nekter dem å vise afro.

De ble født etter apartheids slutt, men opplever å leve i et samfunn der hudfargen har betydning. Tenåringsjenter i Pretoria har fått nok av det de opplever som diskriminering og rasisme på skolen.

Denne uken protesterte de mot regler som nekter dem å vise sitt naturlige hår. Jentene føler seg neglesjert, og sier de blir behanldet som om det er noe «feil» med håret deres.

– De sier: «vi vil ikke at du skal ha på deg dette», «vi vil ikke at du skal se sånn ut» «ikke snakk sånn», «ikke vis håret ditt på den måten», forteller en elev ved Pretoria Girls High til Al Jazeera.

Laster Twitter-innhold

Skolens retningslinjer for hvordan elevene kan kle seg går ned i minste detalj. Håret skal etter reglene være rett og ryddig. Fletter og «dreads» kan ikke være tykkere enn én centimer.

Jentene får beskjed om å gjemme vekk afroen. Elevene hevder lærerene bruker argumenter om at sveisen ser «urdyddig» ut.

Laster Twitter-innhold

– Idealet er å være hvit

Nå har elevene ved skolen fått nok. De har bedt ledelsen å endre reglene, eller la være å kommentere måten de ser ut på.

Fredag tok tålmodigheten slutt. Etter at en 13-åring ved skolen fikk kjeft for å ha skrevet et essay om svarte kvinner som «lider i hendene på et hvitt privilegium», brøt protestene ut.

Inspirert av «The Black Panther Party», som jobbet for å stanse undertrykkingen av svarte amerikanere, kledte elevene seg i svart og begynte protestene utenfor skolebygget. Der ble de møtt av væpnede vakter som truet med å arrestere de som deltok i demonstrasjonen.

Laster Twitter-innhold

– Regelen er at hvis du har afro, så skal den være så flat som mulig. De de i praksis foreslår, er at du må være så hvit som mulig for å passe inn, sier en annen.

– Vi ville vise at vi har fått nok og at dette ikke er greit, sier en elev som deltok i protesten til Al Jazeera.

Kulturministeren: – Uakseptabelt

Nå krever landets kulturminister Nathi Mthethwa svar. Han anklager skolen for rasisme. Under emneknaggen #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh skriver han et innlegg til forsvar for elevene.

– Vi støtter jentenes rett til å vise sitt naturlige hår, skriver kulturministeren. Han sier det også er uakseptabelt at enkelte av elevene nektes å snakke sitt afrikanske språk mens de er på skolen.

Laster Twitter-innhold

Skolen har foreløpig ikke villet si noe om protestene. En talsmann sier til Al Jazeera at en offentlig uttalelse snart vil foreligge.

Pretoria High School var bare for hvite under apartheid. I dag går både svarte og hvite elever der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt