NRK Meny
Normal

Skole i Texas bevæpner lærerne

Ved skolen i den lille byen Harrold i Texas bærer flere av lærerne våpen på jobb. – Vi beskytter våre barn, sier skoleinspektøren.

Skole i Harrold

Det er litt over 100 elever ved barneskolen i Harrold. Her kan lærerne ta med skytevåpen på jobb.

Foto: USCBSN

I og med at det er 30 minutter til nærmeste politistasjon, har skolens ledelse tillatt lærerne å bære våpen i arbeidstiden.

– Vi har ikke penger til sikkerhetsvakter, men dette er en bedre løsning, sier skoleinspektør David Thweatt til nyhetsbyrået AP.

Lærerne ved skolen kan bære våpen skjult på kroppen. Dette mener Thweatt er en fordel.

– En skytter kan ta ut en vakt som bærer våpenet synlig i et belte, men våre lærere er eldre og har gjennomgått en omfattende opplæring, sier han.

I etterkant av den tragiske hendelsen i byen Newton, der Adam Lanza skjøt og drepte 27 personer, er det på nytt blåst liv i våpendebatten i USA. Mens flere har tatt til orde for strengere våpenlover, ønsker andre å bevæpne lærerne.

I delstater som Oklahoma, Missouri, Minnesota, South Dakota og Oregon, vurderes lover som tillater skolene å bevæpne lærere og administrasjon.

I Texas er det ikke tillatt å bevæpne ansatte ved skolene med mindre skolen har en skriftlig tillatelse.

Skoleinspektør David Thweatt bevæpner lærere ved skole i Texas.

Skoleinspektør David Thweatt.

Ifølge Thweatt må alle lærerne som ønsker å bære våpen godkjennes av ledelsen før de kan ta med våpen på skolen.

Dette skal være den eneste skolen i USA hvor de ansatte får bevæpne seg. Ledelsen på skolen i Harrolds var enstemmig i sin avgjørelse om å bevæpne lærerne da de diskuterte saken i 2007.

De ansatte må også trene på krisehåndtering og gisselsituasjoner. I tillegg må ammunisjonen de bruker rikosjettere minst mulig.

Skolen i Harrold har 103 elever fra første til 12. klasse. Rektorens 17 år gamle sønn sier til AP at han aldri tenker over at lærerne går med skytevåpen.

– Dette er første gang på lenge jeg tenker over det, og det er på grunn av det som skjedde i Connecticut, sier Matt Templeton.

Thweatt mener flere av foreldrene ønsker at barna deres skal gå på skolen i Harrold nettopp fordi de kan tilby elevene beskyttelse.

13.000 drept i fjor

I USA har drap hvor skytevåpen er involvert har økt gradvis siden 2002 i, viser tall fra National institute of Justice.

Rekordåret var 1993 da 17.075 amerikanere ble drept av skytevåpen, for så å synke fram til 1999 da dødstallet var 10.117.

I 1975 ble 60 prosent av drapene i USA begått med håndvåpen, mens andelen i 2005 var 80 prosent.

Økningen i gjengrelaterte drap har vært enda kraftigere.

Totaltallene fra 2005 viser at 11.346 mennesker ble skutt og drept, og skytevåpen var involvert i 477.040 anmeldte kriminalsaker i USA.

Statistikk fra FBI viser at 12.664 mennesker ble skutt og drept i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt