Normal

Skokasteren fra Bagdad angrer ikke

Mauntazer al-Zaidi ble verdensberømt for kastet av skoene sine mot president George W. Bush. Og han hadde kastet igjen - og ikke bare ett par!

Video nsps_upload_2010_3_3_17_18_5_2779.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det var under George W. Bushs avskjedsvisitt i den irakiske hovedstaden Bagdad i desember 2008, at fjernsynsjournalist Mauntazer al-Zaidi så sitt snitt.

For åpent kamera under en pressekonferanse kylte han begge skoene mot den amerikanske presidenten. Hensikten var å demonstrere misnøye mot USAs okkupasjon av Irak.

- Den amerikanske okkupasjonen har påført irakere mer enn én million drepte menn, én million enker, fem millioner foreldreløse barn, ti tusener ble handikappet og like mange sitter i fengsel, sier Mauntazer al-Zaidi til NRK, vel ett år etter.

- Alt dette gjorde at jeg måtte ta hevn for mitt folk. George W. Bush var en kriminell. Han okkuperte Irak med masseødeleggelsesvåpen som forklaring, noe som viste seg å være en stor løgn, sier han.

Al-Zaidi fikk først tre års fengsel for skokastet, deretter ble straffen redusert til ett år. Og til slutt slapp han ut før hele straffen var sonet ferdig.

Trodde døden kom

Han hadde planlagt skokastingen på forhånd, men trodde at sikkerhetsvaktene til George W. Bush ville drepe ham etter kastet.

- Jeg trodde ikke at de bare skulle torturere meg, brekke min nese, tenner og bein. Jeg trodde virkelig at de skulle drepe meg, sier han.

- Jeg kunne ha kastet skoene etter Bush uten at han så meg, mens han snakket med statsminister Nouri al-Maliki. Det gjorde jeg ikke fordi vår arabiske moral tilsier at vi ikke skal dolke folk i ryggen.

- Moralen er at vi må slå en mann mot en mann.

- Men fordi jeg trodde jeg skulle bli drept, ropte jeg «This is your farewell kiss, you dog. This is for the widows and orphans of Iraq».

Video nsps_upload_2008_12_14_20_34_11_239.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Da Mauntazer al-Zaidi kastet skoen.

Angrer ikke

Bildet av den amerikanske presidenten som dukker unna for skoen som kommer flyvende gjennom lufta, ble trykket på t-skjorter i Egypt og ble til barnespill i Tyrkia.

Al-Zaidi ble lovprist av mange som mente at den utfordrende handlingen var nøyaktig hva Iraks ledere burde ha gjort. Men han har også fått sterk kritikk.

- De som har kritisert meg og sa at det jeg gjorde var usivilisert, umenneskelig eller umoralsk: Hvor var de da amerikanske soldater drepte irakere, trukket ned med skoene foran deres barn og gamle? Hvor var de da irakiske jenter ble voldtatt, hvor var de da uskyldige ble fengslet?

Han tror at når de utenlandske styrkene er ute av Irak, kommer det til å være fred i landet. Han tror ikke de ulike etniske og religiøse gruppene kommer til å fly i strupen på hverandre.

Al-Zaidi arbeider ikke lenger som journalist, men har startet sin egen organisasjon hvor målet er å hjelpe foreldreløse barn, hvor foreldrene ble drept under invasjonen og den etterfølgende krigen.

På spørsmål om han angrer, svare han slik:

- Nei. Skulle jeg treffe på president Bush igjen, ville jeg ikke bare kastet med ett par, men med tusen par sko!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt