Skogbranner i California truer tusenvis av hus

To mennesker har omkommet og tusenvis er evakuert i California etter at flere voldsomme skogbranner har herjet i flere dager.

Brannfly av typen DC-10 over San Gabriel ved Los Angeles

BRANNFLY: Et gigantisk brannfly av typen DC-10 er satt inn i slukkingen av skogbrannen nord for Los Angeles. Her slipper flyet vann tilsatt brannhemmende stoffer over flammer i LOs Angeles nasjonalpark rett nord for storbyen. På bakken prøver hundrevis av brannfolk å hindre at flammene når bebyggelsen.

Foto: DAVID MCNEW / Afp

Åtti hus har allerede brent ned og 1500 nye står i fare for å bli flammenes rov. Knusktørr vegetasjon og vind gjør at flammene sprer seg lynraskt i fjellsidene. Brannfly og helikoptre er satt inn i slukkingen i det vanskelig tilgjengelige terrenget.

Innbyggerne i Lake Isabella hadde liten tid til å komme seg unna da et helt nabolag med rundt 80 mobile hjem brant ned fredag. Lake Louise er en småby med rundt 3500 innbyggere som ligger høyt oppe i fjellene cirka 260 kilometer nord for Los Angeles.

Utbrent hus nær Lake Isabella i California

UTBRENT: Et helt nabolag ble svidd av i Lake Isabella.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Det er flere store skogbranner som herjer samtidig. Brannene dekker et område på minst 20 kvadratkilometer, og er svært vanskelig tilgjengelig. Det bryter også stadig ut nye branner.

De voldsomme brannene har ført til evakuering av ti boligområder, to skoler og et aldershjem. Flere hovedveier er stengt.

Brannhelikopter over Azusa, California

Et helikopter fra delstatsmyndighetene flyr over Azusa i California.

Foto: GENE BLEVINS / Reuters

Farlig brann

– Brannen er veldig farlig og ødeleggende. Det er en av de verste jeg noensinne har sett, sier brannsjefen i fylket Kern, Tyler Townsend til nyhetsbyrået AFP.

Brannvesenet i delstaten har satt inn en rekke fly og helikoptre til å håndtere slukkingen. Blant annet er det satt inn en ombygd DC-10 som dumper store mengder flammehemmende vann over de brennende fjellsidene. Vannet er farget dypt rødt.

Laster kart, vennligst vent...

Hetebølge tar liv

Det er for tiden hetebølge i California med temperaturer vel over 40 grader. I tillegg er det tørke og vannmangel for femte året på rad. Vegetasjonen er svært tørr, og en liten gnist er nok til å tenne en ny storbrann.

Minst fem personer har omkommet denne uken på grunn av hetebølgen.

Brannhelikopter driver slukking nær Bradbury i California

KNUSKTØRT: Et helikopter slipper vann over flammene nær Bradbury i California.

Foto: Nick Ut / Ap
Teletonstolpe i brann ved Lake Isabella i California

LAKE ISABELLA: En telefonstolpe brenner ved Lake Isabella i California hvor et helt nabolag er lagt i aske.

Foto: Ryan Babroff / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt