NRK Meny
Normal

43 skogbranner herjer – 88.000 er evakuert

Mer enn 1.400 brannmenn, 133 helikoptre og minst 27 fly kjemper en desperat kamp for å slukke de til sammen 43 brannene som nå raser i Alberta i Canada.

Røyk og flammer fra skogbrannen i Alberta i Canada står høyt til værs

Myndighetene frykter nå at skogbrannene kan spre seg videre til naboprovinsen Saskatchewan, melder BBC. Saskatchewan grenser mot Alberta i vest, Northwest Territories i nord og mot Manitoba i øst.

– Det er en farlig og uforutsigbar brann, sier sikkerhetsminister Ralph Goodale.

Over 2000 kvadratkilometer

CANADA-WILDFIRE/FORTMCMURRAY

ENORM BRANN: To politioffiserer som deltar i redningsarbeidet i FortMcMurray bærer gassmasker for å beskytte seg mot røyken.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Myndighetene i Alberta bekreftet sent lørdag kveld canadisk tid at de kraftige brannene spredde seg til et dobbelt så stort område bare i løpet av én dag, ifølge AFP.

Nå dekker skogbrannene et område på over 2.000 kvadratkilometer.

– Det er mer enn dobbelt så stort som storbyen New York, sier Chad Morrison som leder provinsens arbeid mot skogbranner.

Det er svært tørt i området, og det har ikke falt nedbør av betydning de siste månedene.

Syv av de 43 brannene er helt ute av kontroll og fortsetter å spre seg raskt.

– Ser ut som Armageddon

Tusenvis av mennesker som kjørte gjennom Fort McMurray i kolonner på vei til Edmonton og andre byer var vitne til de enorme ødeleggelsene.

– Det ser ut som Armageddon. Alt ble brent. Det det var som en scene fra en film. Det minnet meg om TV-serien «The Walking Dead» hvor du går på motorveien, og det er bare forlatte biler overalt, forteller Morgan Elliott til CNN. Han flyktet sammen med sin forlovede, Cara Kennedy, og deres baby, Abigail.

Notley sa 12.000 mennesker har blitt fraktet i løpet av de siste to dagene, og 7000 var i stand til å kjøre ut. Noen 15.000 mennesker er fortsatt strandet nord for den ødelagte byen, men ikke alle vil gå, sa hun.

Laster Twitter-innhold

Spøkelsesby

Byen på 100.000 innbyggere er omgjort til en spøkelsesby, ifølge AFP. Politiet går fra dør til dør for å sikre at alle blir evakuert før det er for sent.

Lørdag jobbet politiet fortsatt med å evakuere de siste beboerne i den kanadiske byen Fort McMurray som ligger midt i Albertas oljesandområde.

Ingen dødsfall er foreløpig registrert siden brannen brøt ut, men flere tusen mennesker er på flukt.

– Selvfølgelig er vi bekymret for innbyggerne, så vi gjør alt vi kan for å få dem ut så raskt vi kan, sier politiinspektør Kevin Kunetzki, ifølge AFP.

Sikten i byen er svært begrenset på grunn av tykk røyk, og det forventes å bli verre. Hjemløse er plassert i tilfluktsrom andre steder i Alberta-provinsen.

Laster Twitter-innhold

88.000 evakuert

Regjeringen regner med at 88.000 innbyggere i Fort McMurray har blitt evakuert, melder Reuters. Av disse har minst 12.000 mennesker blitt fløyet i sikkerhet.

Brannen vokste med ytterligere 50 prosent på mindre enn 24 timer, og kan bli ytterligere doblet i løpet av helgen.

Temperaturene ventes å stige til 28 plussgrader og kan gjøre slukningsarbeidet vanskeligere.

Laster Twitter-innhold

60 milliarder svidd av

– Denne brannen kommer til å vare lenge dersom det ikke kommer betydelig nedbør, sier Chad Morrison til AP.

Ifølge kanadiske skogforskere kan brannen holde det gående helt til snøen kommer.

Mer enn 1600 boliger og andre bygninger er gått tapt. En analytiker har anslått det samlede eiendomstapet i Fort McMurray til syv milliarder dollar, nærmere 60 milliarder kroner.

En fjerdedel av Canadas oljeproduksjon er stengt som følge av skogbrannene.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt