Skogbrannen «Thomas» herjer i California for tolvte dag på rad

De voldsomme skogbrannene som herjer i Los Angeles-området i USA truer nå nye områder. 34 000 mennesker er evakuert.

Skogbrannen i California er den tredje største noensinne i delstaten. Presidenten erklærte unntakstilstand den 8. desember.

Innbyggerne i Santa Barbara, Montecito og Summerland er de siste som er bedt om å evakuere fra de truende flammene. Det er flere steder spøkelsesbyer som enten er rasert eller evakuert. Alt er stengt på enkelte steder i de truede områdene.

Unntakstilstand

Det er veldig uhyggelig, sier Maya Schoop-Rutte, som eier butikken Chocolate Maya i Santa Barbara.

Avisa Los Angeles Times skriver i dag at brannene nå beveger seg mot kysten i stor fart. Den blir nå hjulpet på vei av sterke vinder som gjør områdene enda tørrere enn de var fra før.

De voldsomme skogbrannene har fått navnet «Thomas», og den har slukt over 700 hus og truer 15 000 andre. I går fortalte brannmannskapene at de bare hadde kontroll på 40 prosent av brannene.

Den 8. desember erklærte president Donald Trump unntakstilstand.

Myndighetene sendte samtidig ut et såkalt purpur-varsel, noe som aldri har skjedd før. Varselet betyr at det er ekstremt kritisk brann-vær som skyldes den fryktede tørre Santa Ana-vinden som gjør at brannene sprer seg på sekunder.

Brannmann i Fallborrik ved San Diego i California

Brannmann ved Fallborrik ved San Diego i California.

Foto: Gregory Bull / AP

Nå har brannene vart i tolv dager og den er langt fra under kontroll. På fredag var den i størrelse den fjerde største siden skogbranner begynte å registreres på en moderne måte i 1932.

Tredje største

I går gikk denne brannen over til å bli den tredje største brannen i delstatens nyere historie, etter at den spredde seg til et område på over 1.000 kvadratkilometer.

Torsdag krevde brannen sitt første liv, da en 32 år gammel brannmann døde under slukningsarbeidet. Hendelsesforløpet er ukjent. Flere amerikanske medier skriver at den har krevd ytterligere et menneskeliv, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Enorme områder ødelagt

Ifølge Los Angeles Times er det nå 1 000 brannmannskaper som jobber for å få kontroll over de mange skogbrannene som herjer i delstaten. Det er i dag 1600 mennesker som er beordret til å forlate hjemmene sine. Avisa LA Times skriver at det samtidig er 34 000 som er såkalt frivillig evakuert.

Skogbrannene strekker seg fra Los Angeles til San Diego. Brannen regnes nå å ha spredd seg til et område på 1 000 kvadratkilometer.

Sprer seg raskt

Langvarig tørke og vinder på over 26 meter per sekund har ført til at flammene spre seg fort og nye branner oppstår.

Etter brannen i Tor Canyon, Santa Barbara.

Her har brannen herjet og ødelagt i Tory Canyon i Santa Barbara.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

For å få en forståelig sammenlikning med en kjent størrelse fortalte CNN at denne brannen beveger seg så raskt noen steder at hadde den oppstått i New York, ville hele Central Park vært oppslukt av flammer på 15 minutter.

Slukningsarbeidet alene har ifølge Reuters kostet 97 millioner dollar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt