Dobler bakkemannskapene i kampen mot skogbrannen

Den voldsomme skogbrannen i Västmanland i Midt-Sverige er fortsatt ikke under kontroll.

Skogbrann i Vestmanland i Sverige

Sterk vind og høye temperaturer har ført til at brannen sprer seg videre.

Foto: JOCKE BERGLUND / TT / NTB scanpix

Skogbrann i Sverige

Dette kartutsnittet viser hvor brannen herjet tirsdag formiddag.

Foto: Länsstyrelsen i Västmanland

På en pressekonferanse klokken 13 sier redningsleder Lars-Göran Uddholm at det er noe mindre vind i dag, og at de derfor har klart å holde brannen tilbake med «vannbombingen».

Det er derfor foreløpig ikke nødvendig å sette i gang evakuering av tettstedet Norberg, rundt 300 kilometer fra norskegrensen.

– Men brannen må slukkes fra bakken, så nå jobber vi med å forsterke innsatsen. Vi forsøker å doble bakkeinnsatsen, sier Uddholm.

Han betegner slukkearbeidet som «utrolig slitsomt». Tirsdag formiddag strakte brannen seg over et området på rundt 15.000 hektar (100 hektar er én kvadratkilometer, journ. anm.).

– Det er varmt, og man har tungt utstyr å bære på. Så dette sliter veldig på folk. Nå leter vi etter muligheten for å få mannskap fra andre deler av Sverige også. Vi planlegger for at dette kan pågå en stund, sier Uddholm.

– Glør kan forflytte seg flere kilometer

Så langt er 1200 personer evakuert fra skogbrannen i Sverige. Ytterligere 4500 mennesker har nå fått beskjed om at de bør forlate hjemmene sine.

Den verste skogbrannen i moderne tid i Sverige har rast i fem dager, og tirsdag morgen hadde brannvesenet håpet å få slukket flammene. I stedet førte kraftig vind og en temperatur på nærmere 35 grader til at brannen begynte å spre seg.

– Blant tretoppene blåser det 15 meter per sekund. Det gjør at glør kan forflytte seg flere kilometer, sier redningstjenestens talsmann, Erik Bergman.

Brannen sprer seg i en nordvestlig retning, og har nærmet seg Norberg, der 4500 innbyggere har fått varsel om evakuering.

I mellomtiden blir alle som oppholder seg i Norberg og Karbrenning rådet til å forlate området på egen hånd, skriver Expressen.

– Jeg fikk panikk

Inga Abrahamsson

Inga Abrahamsson (83) fikk et par timer på seg til å pakke de viktigste eiendelene og evakuere.

Foto: SVT

I natt ble en mann funnet død nord for Stabäck. Han er ikke identifisert, men en mann i 30-årene var meldt savnet i området.

Mandag fant politiet en hardt skadd 42-åring på en skogsvei utenfor Ängelsberg.

Les: Én funnet død etter voldsom skogbrann i Sverige
Les: Mann alvorlig skadet i skogsbrann i Sverige

1200 mennesker har blitt nødt til å flykte fra hjemmene sine, og brannen anses nå som et såkalt riksanliggende.

– Man får gråten i halsen. Fy faen, så håpløst det er, sier Tomas Engström til Aftonbladet. Han er en av flere frivillige som kjører vann til brannmannskapene.

Christer Kempe og kona måtte pakke tingene sine og forlate huset i Västerfärnebo.

– Jeg fikk panikk, og gråt så tårene sprutet. Det var kanskje siste gang jeg så huset, sier han til Expressen.

I Virsbo, tre mil nordvest for Västerås er beboerne ved et eldresenter evakuert.

83 år gamle Inga Abrahamsson fikk et par timer på seg til å pakke de viktigste eiendelene hun hadde og evakuere.

– Det verste er alle minnene som kan brenne opp. Fotografier og alt man har samlet gjennom et liv, sier Abrahamsson til SVT.

Henter fly fra Frankrike

I Västervåla og Ängelsberg skal flammene være et par hundre meter fra nærmeste bebyggelse. Begge bygdene er evakuert, og det samme gjelder Gammelby, Sörhörende, Stenbroviken og Hörnsjöfors.

Drøyt 100 personer fra Forsvaret, heimevernet og redningstjenesten deltar i slukningsarbeidet.

13 helikoptere slipper vann fra lufta, og i løpet av dagen skal ytterligere to fly leies inn fra Frankrike for å bistå i slukningsarbeidet.

Sverige har bedt om internasjonal hjelp via EU-kommisjonens organ for katastrofer, Emergency Response Coordination Centre (ERCC).

Brannområdet går nå fra Öjesjön i sør til innsjøen Snyten nord for Ängelsberg.

Ifølge NASA kan røyken fra brannen også sees fra rommet, se satellitt-bildene her.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt