Hopp til innhold

Ukrainsk militærfly beskutt

Et rekognoseringsfly fra det ukrainske forsvaret ble beskutt da det fløy over den opprørskontrollerte byen Slavjansk øst i landet. Samtidig gir Ukrainas president ordren om å gjenoppta militære operasjoner øst i landet.

Flagg i Slavjansk

Utenfor den okkuperte politistasjonen i Slavjansk har prorussiske aktivister hengt opp flagget til den selvproklamerte «Folkerepublikken Donetsk». Tirsdag ble det skutt fra byen opp mot et ukrainsk militærfly.

Foto: MAX VETROV

Flyet, et propellfly av typen Antonov An-30, slapp unna hendelsen med mindre skader og klarte å nødlande. Ingen av de om bord på flyet ble skadet, opplyser det ukrainske forsvarsdepartementet.

– Takket være profesjonelle handlinger klarte pilotene å lande flyet uten konsekvenser, heter det i en uttalelse fra departementet.

– Etter nøye undersøkelser og reparasjoner er flyet operativt igjen.

Samtidig kommer også beskjeden om at Ukrainas fungerende president Aleksander Turtsjynov har gitt ordre om å gjenoppta militære operasjoner mot opprørerne øst i landet.

Ifølge Turtsjynov ble likene av flere brutalt torturerte mennesker funnet nær nettopp Slavjansk. En av de drepte skal ha blitt identifisert som Volodimir Rybak, medlem av Turtsjynovs politiske parti Fedrelandsforbundet.

Ukrainske myndigheter har tidligere gitt beskjed om at de har innstilt militære operasjoner mot separatistene til etter påsken.

Angrepet fant sted bare timer etter at USAs visepresident Joe Biden forlot Kiev etter et to dagers besøk der han forsikret om amerikansk hjelp til den ukrainske regjeringen.

Flere drept

Slavjansk har siden onsdag forrige uke vært kontrollert av prorussiske separatister. Søndag ble tre prorussiske aktivister og en av angriperne drept ved en veisperring utenfor byen.

Prorussiske aktivister i Øst-Ukraina har de siste to ukene okkupert offentlige bygninger i industribyen Donetsk og andre byer i Øst-Ukraina.

I tillegg til Slavjansk og Kramatorsk har separatistene også tatt kontroll over rådhuset i Donetsk.

OSSE-samtaler

Vestlige land har forsøkt å få russiske myndigheter til å sørge for at separatistene forlater de okkuperte bygningene, men så langt har ikke Russland villet gripe inn.

Separatistene mener myndighetene i Kiev er uten legitimitet og krever en folkeavstemning for å avgjøre om Donetsk skal innlemmes i Russland.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) innledet søndag forhandlinger med prorussiske separatister i Donetsk.

Øst-Ukraina med Slavjansk

SISTE NYTT

Siste nytt