NRK Meny
Normal

Skjøt drapsmistenkte palestinere

To palestinere som var mistenkt for å ha stått bak bortføringen av og drapet på tre jødiske ungdommer i Hebron i sommer, ble selv drept i dag morges.

Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19)

Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19) ble bortført fra Hebron-området i juni og senere funnet drept.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det er det israelske forsvaret IDF som kommer med opplysningene om at de to palestinske mennene skal være skutt og drept.

– I løpet av natten ble Amer Abu Aisha og Marwan Qawame – drapsmennene til Eyal, Gilad og Naftali – drept under skuddvekslinger med IDF, opplyste den militære talsmannen Peter Lerner på Twitter.

Laster Twitter-innhold

IDG har søkt etter etter de to mennene, som begge er i 30-årene, i flere måneder.

Ifølge øyevitner ble huset de angivelig skulle befinne seg i Hebron omringet av israelske styrker grytidlig tirsdag morgen. Planen var å pågripe dem, ifølge IDF-talsmannen.

– Vi åpnet ild, som de besvarte og de ble drept under skuddvekslingen som fulgte, sier Lerner til nyhetsbyrået AFP.

Bortført fra Hebron

Det var 12. juni i år at de tre ungdommene, Eyal Yifrah (19), Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) ble bortført idet de forsøkte å få haik. Noen dager senere ble de funnet drept i et område utenfor Hebron by.

Drapene utløste en klappjakt på mulige gjerningsmenn. Flere hundre palestinere på Vestbredden, ble arrestert.

Den palestinsk ungdommen Mohammed Abu Khdeir (16) ble drept som hevn.

Israelske etterretningskilder mente at en gruppe tilknyttet Hamas, var involvert. Dette utløste ny spenning mellom Fatah, som har styrt Vestbredden de siste årene, og Hamas, som har hatt kontrollen over Gazastripen. De politiske rivalene hadde da gått sammen om en ikke-politisk samlingsregjering.

Drapene på de tre jødiske ungdommene var en av faktorene som ledet til den siste væpnede konflikten mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

Hamas sin tidligere leder på Vestbredden Saleh al-Arouri sa i august at medlemmer av Hamas sin væpnede fløy var innblandet i bortføringen, som han kalte en heltemodig handling.

Israelske myndigheter fastholder at Aisha og Qawame – som nå er drept – har Hamas-tilknytning.

Andre Hamas-ledere hevder at gruppen ikke hadde noe med bortføringen og drapene å gjøre. Analytikere mener aksjonen eventuelt kan ha vært et soloraid, ukjent for Hamas-ledelsen på Gazastripen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt