Skjør våpenhvile venter Stoltenberg i Ukraina

LVIV, UKRAINA (NRK): Våpenhvilen i Øst-Ukraina er skjør. – Får vi ordre om å angripe, så gjør vi det, sier oberst Petro Skibo i den ukrainske hæren. I dag kommer NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på sitt første besøk til Ukraina.

Ukrainske strifdsvogner

Ukrainske stridsvogner på øvelse ved byen Popasna i Luhansk fylke.

Foto: Morten Jentoft / NRK

– Det er relativt stille her nå, men det er ikke så mange dager siden det ble skutt like i nærheten, fra separatistene side, sier oberst Petro Skibo, sjef for 3. tankbataljon i den ukrainske hæren.

Han har tatt NRK med helt fram til frontlinjen mot de prorussiske separatistene, i nærheten av byen Popasna, på grensen mellom fylkene Luhansk og Donetsk, øst i Ukraina.

Oberst Petro Skibo

Oberst Petro Skibo, sjef for 3. tankbataljon i den ukrainske hæren.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Her ligger tusenvis av soldater og vokter på hverandre, i den verste konflikten i Europa på flere tiår. Helt stille er det altså ikke. Bare siden torsdag har den ukrainske hæren meldt om tre døde soldater.

De er alle blitt rammet av miner som separatistene har plassert ut langs frontlinjen, i det som oberst Skibo og de ukrainske offiserene ser på som en ny taktikk fra de prorussiske separatistene, for å spre uro blant regjeringsstyrkene.

Stoltenberg med sivil profil

I dag kommer Jens Stoltenberg på sitt første besøk som NATOs generalsekretær til det krigsherjede Ukraina, et besøk som naturlig nok blir fulgt med stor interesse. Stoltenberg har valgt å la besøket ha en klar sivil profil.

Her i Vest-Ukrainas største by Lviv skal han se på en øvelse der NATO samarbeider med flere ikke NATO-land, blant dem selvfølgelig også Ukraina, i en øvelse for å redde innesperrede gruvearbeidere.

Dette er også typisk for NATOs engasjement i Ukraina-konflikten så langt. Forsvarsalliansen har vært klar i sin verbale fordømmelse av Russlands annektering av Krimhalvøyen våren 2014 og støtten til separatistene øst i landet.

Aust i Ukraina er det nå stort sett slutt på kamphandlingane-men det er frykt for at krigen kan bryte ut igjen for fullt igjen dersom det ikkje vert framgang i fredsforhandlingane. I morgen kjem NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til Ukraina.

Frykter at krigen skal bryte ut igjen. Se TV-reportasje.

Men så langt har den konkrete støtten mest dreid seg om hjelp til å effektivisere det fra før notorisk dårlig organiserte og korrupte ukrainske forsvaret. Norge har blant annet blitt med på et prosjekt som skal sikre en bedre overgang til det sivile liv for avgåtte offiserer.

Nytt fredshåp?

Jens Stoltenberg blir tatt imot av den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko. Både i dag og morgen er det planlagt politiske samtaler.

Porosjenko skal om to uker møte Russlands president, og sammen med Frankrikes president og den tyske forbundskansleren er det planen å legge grunnlaget for en løsning som igjen bringer de separatistkontrollerte områdene inn under ukrainsk kontroll, men med utstrakt selvstyre.

Men separatistene har sagt at de kommer til å gjennomføre egne lokalvalg 18. oktober, og Porosjenko har gitt klar beskjed om at dette kan torpedere hele arbeidet med å få til fred. Minsk-avtalen fra februar sier at lokalvalgene skal gjennomføres i tråd med ukrainske lover.

SISTE NYTT

Siste nytt