– Noe av det tristeste jeg har sett under pandemien

Sørafrikanske forskere kaller Vestens skjeve vaksinefordeling både trist og diskriminerende. – Dør vi ikke av viruset i Afrika som alle andre steder, spør en ekspert.

Marc Mendelson

Marc Mendelson mener flere europeiske land har opptrådt urimelig overfor land i det sørlige Afrika.

Foto: Trygve Heide

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi må holde avstand og beholde munnbindet på under intervjuet, sier Marc Mendelson.

Professoren vinker oss velkommen i den grågrønne gangen på Groote Schuur. Det er et av de største offentlige sykehusene i Cape Town i Sør-Afrika. Han tar oss med inn på et stort konferanserom og åpner vinduene. På veggen henger et stort kart over det afrikanske kontinentet.

– Fordelingen av vaksiner til land i det globale sør er et stort problem. Mange vestlige land har gitt lovnader gjennom Covax-samarbeidet som de ikke har holdt, sier professoren.

Groote Schuur sykehus

NRK treffer professoren på et av de største offentlige sykehusene i Cape Town. Foreløpig har ikke sykehuset så mange pasienter som er smittet av omikron-varianten. Tilfellene forventes å øke de neste to ukene.

Foto: Trygve Heide

Har ikke donert som lovet

Vi forsøker så godt vi kan å holde avstand under intervjuet. Mendelson leder avdelingen for smittsomme sykdommer og hivmedisin ved sykehuset. Han må holde seg frisk.

Torsdag 2. desember kom nyheten om at sørafrikanske forskere hadde påvist en ny variant av covid-19-viruset. Varianten har siden fått navnet Omikron.

Smittetallene har gått raskt oppover i Sør-Afrika den siste uka. Tirsdag 7. desember ble det registrert over 13.000 nye tilfeller. Før den nye varianten ble oppdaget var det rundt hundre daglige smittetilfeller.

Mendelson mener vestlige land må ta noe av skylden for at viruset har mutert.

– Skjevfordelingen av vaksiner gir viruset mulighet til å spre seg raskere blant dem som ikke er vaksinert. Dermed er det også enklere for viruset å mutere. Dette er et problem i alle lavinntektsland som ikke har vaksinert store deler av befolkningen.

Han er oppgitt over at rike land ikke deler nok på vaksinedosene og så stenger grensene når viruset muterer. Det har han skrevet en artikkel om i det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet.

– Bare se på Storbritannia. De lovte hundre millioner vaksinedoser. Så langt har bare litt over 11 prosent blitt donert. Nå har de stanset flyginger til flere land i det sørlige Afrika, sier Mendelson.

Mendelson

Professor Marc Mendelson mener Vesten diskriminerer land i det globale sør.

Foto: Trygve Heide

– Blir ikke afrikanere syke?

Professor Salim Abdool Karim setter seg ned foran PC-en på kontoret i Durban. Han har vært en av de fremste rådgiverne for den sørafrikanske regjeringen under covid-19-pandemien. Nå leder han en arbeidsgruppe som jobber med å finne løsninger på pandemien ved The Africa Centres for Disease Control and Prevention.

NRK snakker med ham via Zoom fra Cape Town.

Karim

Professor Salim Abdool Karim har vært en av de fremste rådgiverne for den sørafrikanske regjeringen under covid-19-pandemien.

Foto: Dean Demos

– Skjevfordelingen av vaksiner er noe av det tristeste jeg har sett under denne pandemien. Til tross for at vi har klart å lage vaksiner, har verden ikke gjort dem tilgjengelige for alle, sier Karim.

Han forteller at sørafrikanske forskere jobber iherdig med å finne ut mer om omikron-varianten. Foreløpig har de sett at varianten smitter raskere enn andre varianter. De vet ikke om den gir mer alvorlig sykdom. Han har skrevet en artikkel i det medisinske tidsskriftet The Lancet der han presenterer funnene så langt. Karim mener alle i verden må ha lik tilgang til vaksiner.

– Blir ikke afrikanere syke som alle andre? Dør vi ikke av viruset i Afrika som alle andre steder? Ødelegger ikke pandemien økonomien og livene våre?, spør Karim.

– Må løse dette sammen

Epidemiologen peker på hvordan land i Vesten har lagret ekstra vaksinedoser til sin befolkning.

– Det er et trist bevis på at vi ikke bryr oss om andre mennesker. Vi bryr oss ikke om de som er sårbare, de som ikke har penger, de som har større sannsynlighet for å dø. Historien vil holde oss ansvarlige for det som skjer nå.

Han håper verden vil dele mer på vaksinedosene framover.

– Vestlige land har vist at de er mest opptatt av å beskytte seg selv først. Det er ikke måten å løse en pandemi på. Vi må se på dette som et problem for menneskeheten. Vi må løse dette problemet sammen, sier Karim.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 19.01.2022
65 220
Smittede siste 7 dager
238
Innlagte
1 412
Døde
4 302 880
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt