NRK Meny
Normal

Skjerpet vakthold ved moskeer i Sverige

Etter tre angrep mot moskeer i Sverige på kort tid, øker svensk politi vakthold og sikkerheten rundt gudshusene.

Politibil ved moske i Uppsala

En politibil står parkert utenfor moskeen i bydelen Svartbäcken nord i Uppsala 1. nyttårsdag. Nå skjerpes sikkerheten rundt moskeer i hele Sverige.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

1. januar gikk det ut et direktiv til alle landets politistasjoner om å øke tilsynet med og vaktholdet ved religiøse bygninger, skriver Sveriges Television.

Mats Löfving

Mats Löfving er nyutnevnt sjef for det svenske politiets operative avdeling.

Foto: SVT

– Vi ser dette som alvorlige hendelser, sier Mats Löfving som er sjef for det svenske politiets nasjonale operative avdeling (NOA), om angrepene.

Moske i brann i Sverige

1. juledag brøt det ut en kraftig brann i en moské i Eskilstuna. Vitner mente de hadde sett en gjenstand bli kastet inn i moskeen.

Foto: Anders Kjaersgaard

Grytidlig 1. nyttårsdag ble en molotovcocktail kastet mot en moské i Uppsala, nord for Stockholm. I tillegg ble en av en vegg ved kvinneinngangen tilgriset med rasistiske slagord.

Kjenner seg utrygg

Det sluttet å brenne etter kort tid og bygningen ble ikke skadet, men hendelsen etterforskes som forsøk på mordbrann – i likhet med angrepet og brannen i moskeen i Eskilstuna 1. juledag.

Der befant det seg 70 personer, og fem av dem ble skadd. Politiet etterforsker saken som grov mordbrann.

Moske i Eslöv i Skåne ble forsøkt påtent 29. desember

Moskeen i Eslöv i Skåne ble forsøkt påtent i romjulen.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / NTB scanpix
Imam Samir Muric i Eslöv i Sverige

Imam Samir Muric føler seg ikke lenger trygg etter at en brannbombe ble kastet mot hans moské.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / NTB scanpix

I romjulen ble en moské i Eslöv i Skåne angrepet.

– Dessverre handler det nok om islamofobi. Jeg bor like ved og kjenner meg ikke trygg lenger, sier imam Samir Muric til TT.

På møtet i NOA ble det besluttet at politiet og Säkerhetspolisen (tilsvarer PST) sammen skal lage en tiltaksplan. Men Mats Löfving sier til TT at angrepene fortsatt skal etterforskes lokalt.

– Gjerningsmennene bak disse forbrytelsene må tas. Det kan være alt fra ungdommelig uforstand til overlagte og gjennomtenkte handlinger. Og dette vil påvirke måten vi skal jobbe framover, sier Löfving.

Löfven fordommer

Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven sier han er rystet over angrepene.

Foto: JONAS EKSTROMER / NTB scanpix

Statsminister Stefan Löfven fordømmer torsdagens angrep mot moskeen i Uppsala, det tredje i landet på kort tid.

– Dette er ikke Sverige, og dette er ikke svenskene, sier en rystet Löfven om ugjerningen.

– Det viktigste nå er at alle tar avstand fra dette. Jeg vil samtidig berømme alle som har gitt sin støtte til dem som ble rammet. I Sverige skal ingen være redde for å utøve sin religion, sier han videre.

– Terrorangrep

– Da politiet kom til stedet kunne de konstatere at det hadde brent på et sted ved fasaden, og at noen hadde skriblet et rasistisk budskap på inngangsdøren. Derfor har vi innledet en etterforskning om hets mot folkegrupper i tillegg til forsøk på mordbrann, sier Uppsala-politiets pressetalsperson Lisa Sannervik.

– Det virker som om at dette er et planlagt hatangrep som har som hensikt å skremme en del av befolkningen. Det er et angrep på religionsfriheten og et angrep mot hele samfunnet. Jeg kan ikke annet enn å kalle dette en terrorhandling, sier Omar Mostafa, leder i Islamska Förbundet Sverige.

– De sier: Dra hjem. De tror ikke at dette også er vårt hjem, på tross av 40 år i Sverige. Det er rart, sier en moskegjenger i Uppsala til nyhetsbyrået TT.

Utelukker ikke hatkriminalitet

Hendelsen er det siste av en rekke moskébranner som svensk politi mistenker er påsatt den siste uken.

Ifølge Sannervik i politiet er det for tidlig å si om det finnes noen tilknytning mellom de tre hendelsene.

– Det er umulig å spekulere rundt det, derimot kan det finnes en spredningseffekt av det som har hendt andre steder i landet, sier hun.

Ett angrep i måneden

Ifølge en oversikt laget av tidsskriftet Expo ble moskeer og muslimske bønnelokaler i løpet av 2014 utsatt for i gjennomsnitt ett angrep i måneden.

Ingen er foreløpig pågrepet for angrepet første nyttårsdag.

– En person er observert av vitner, men vi utelukker ikke at det kan dreie seg om flere gjerningspersoner, sier Sannervik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt