NRK Meny
Normal

Vatikanet skjerper sikkerheten før hemmelig pavevalg

Sikkerheten skjerpes ved Vatikanet, og alle ansatte må sverge hemmelighold for å hindre lekkasjer fra det hemmelige pavevalget.

De 115 kardinalene som skal velge den nye paven har flyttet inn i en residens i Vatikanstaten for å bli enige om den neste paven.

DIREKTE FRA VATIKANET: Kommer det svart røyk er det ikke enighet. Kommer det hvit røyk opp av pipa er kardinalene enige om den neste paven.

Benedikt XVI

Benedikt XVI gikk av som pave 28. februar.

Foto: Alessandro Bianchi / Reuters

Gregoriansk sang fylte Peterskirken, mens Vatikanets rådgiver ba om enighet blant de 115 kardinalene.

– Hver og en av oss er bedt om om å samarbeide med St. Peter sin etterfølger og vise geistlig enighet, sier rådgiver for kardinalene Angelo Sodano.

Etter at kardinalene har flyttet inn i Vatikanet for å velge en ny pave stiger spenningen i Vatikanstaten. Det er ingen klare kandidater til å ta over etter den historiske avgangen til Benedikt.

Før pavevalget har Vatikanet forsikret seg om at det ikke er mulig å bruke avlyttingsapparater for høre hva kardinalene snakker om.

Alle ansatte har måttet sverge hemmelighold, slik at informasjon ikke lekker ut til offentligheten.

78 kardinaler må bli enige

De 115 kardinalene som skal velge den nye paven har flyttet inn i en residens i Vatikanstaten der de skal sove og spise. Resten av dagene oppholder de seg inne i det sixtinske kapell der de stemmer på sin kandidat. Avstemningen pågår helt til minst 78 av kardinalene har blitt enige om den nye paven.

Den historiske prosessen starter tirsdag med en egen messe for kardinalene i Peterskirken klokka 10.

Klokka 16.30 går alle de 115 kardinalene i prosesjon inn i det sixtinske kapell, og ett kvarter senere trer konklavet sammen.

Den første avstemmingsrunden holdes allerede samme ettermiddag. Dersom det ikke blir en avgjørelse da, brennes alle stemmesedlene i en spesiell ovn, og svart røyk kommer ut av pipa på taket av kapellet.

(Artikkelen fortsetter)

Det sixtinske kapell

Kardinalene stemmer i det berømte sixtinske kapell, malt av Michelangelo.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Venter på hvit røyk

Slik fortsetter hver eneste avstemning, to runder om morgenen og to om ettermiddagen, til et valg er gjort og en ny pave har blitt valgt. Da brennes stemmesedlene og hvit røyk stiger opp fra pipa for å kunngjøre at en av de 115 kardinalene er valgt til ny pave.

Selv om det ennå er helt uvisst hvem det blir, er det noen navn som nevnes oftere enn andre.

Angelo Scola

Angelo Scola skal være en het kandidat.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Blant dem er italienske Angelo Scola (71), erkebiskop av Milano, brasilianske Odilo Scherer (63), erkebiskop av São Paulo og Peter Turkson, kardinal fra Ghana.

Hvor lang tid avstemningen vil ta, vet ingen på forhånd. De siste ti konklavene har pågått imellom to og fem dager, og krevd opp mot 14 avstemninger for å velge nye pave. Benedikt XVI ble i 2005 valgt etter fire avstemningsrunder i løpet av to dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt