NRK Meny
Normal

Skjelettfunn styrker teorien om at Earhart var strandet på øde øy

En ny oppdagelse i forbindelse med skjelett som ble funnet på den øde øya Nikumaroro i 1940, kan ha bevist teorien om at Amelia Earhart overlevde i lang tid etter at folk flest antar hun omkom.

Amelia Earhart

Amelia Earhart forsvant i det hun skulle sette rekord i å fly jorda rundt. Nå tror forskere at de har nye bevis for at hun ikke styrtet, men måtte nødlande på en øde øy.

Foto: Ap

Hva som skjedde etter at man mistet kontakten med Amelia Earhart og navigatør Fred Noonan i flyet «Electra» 2. juli 1937, har lenge vært et av flyhistoriens store mysterier.

De to forsvant i Stillehavet ved Hawaii, under Earharts forsøk på å bli den første kvinne til å fly verden rundt. Det ble antatt at flyet med den verdenskjente folkehelten hadde styrtet i havet, siden hverken hun eller Noonan noensinne har blitt funnet.

– Et sluttkapittel folk ikke vet om

US-AVIATION-EARHART

Amelia Earhart hadde visst underarmer som var lengre enn hos gjennomsnittskvinnen med europeisk etnisitet på 30-tallet. Målinger av skjelettet viser at underarmene er like.

Foto: Albert Bresnik / Afp

Men flyentusiastorganisasjonen The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) har i en årrekke arbeidet for å bevise at Earhart faktisk måtte nødlande på en øde øy, og at hun var strandet der i lang tid før hun døde.

Nå avslører de nye funn i forbindelse med et skjellet som ble funnet på øya Nikumaroro av britiske myndigheter i 1940, skriver CNN

– Alle tror at Earhart døde i flystyrten den 2. juli 1937. Men det er et helt sluttkapittel i hennes liv som folk ikke vet om. Hun tilbrakte dager, kanskje måneder i en heroisk kamp for å overleve som strandet på en øde øy, sier leder i TIGHAR, Ric Gillespie til CNN.

Dette har de forsøkt å bevise siden 1998. Det var også da gruppen fikk tak i dokumentasjonen fra funnet som britiske myndigheter i 1940 konkluderte med ikke hadde noen tilknytning til Earhart. De mente skjelettet hadde tilhørt en mann.

Artikkelen fortsetter under bildet

Amelia Earhart tiljubles i Londonderry i 1932.

Folket hyller Amelia Earhart i Nord-Irland i 1932 etter at hun ble første kvinne til å krysse Atlanterhavet i en soloflyvning.

Foto: AP

Sammenlignet underarmene

Men TIGHAR sendte dokumentene, som blant annet inneholdt målingene av skjelettet, til rettsantropologene Karen Burns and Richard Jantz. De kunne slå fast at skjelettet mest sannsynlig tilhørte en kvinne på Amelia Earharts høyde og med samme etnisitet.

Det var i 1998. Men for et par uker siden skjedde fikk Jantz et nytt og uventet gjennombrudd.

Professoren som til daglig arbeider ved universitetet i Tennessee oppdaget ved en tilfeldighet et notat fra den britiske legen som foretok undersøkelsene i 1940, hvor det kom frem at skjelettet har underarmer som er usedvanlig store for en europeisk kvinne.

Sammen med en kriminaltekniker studerte han så bilder av Earhart hvor armene hennes er synlige, og de kom frem til at underarmene var identiske med de målingene som legen hadde skrevet i notatet.

Nødsignal sendt etter 2. juli

Amelia Earhart og Fred Noonan

Amelia Earhart og Fred Noonan forsvant sammen.

Foto: AP

I august avslørte TIGHAR at Earhart sendte ut over 100 nødsignaler mellom 2. og 6. juli 1937, noe som ifølge gruppen utelukker at flyet hennes styrtet.

Flyets radio ville nemlig ikke kunne ha fungert dersom flyets motor ikke var på.

Ifølge Gillespie viser dokumenter at flyselskap mottok radiosendinger med rop om hjelp fra utsenderen i 1937.

– Folk trodde hun var i live. Det var kun når fly ble sendt over øyene hvor signalene kom fra og man ikke så noe fly at man skiftet fokus mot havet, sier han.

Men TIGHAR tror at man ikke så noe fly på en av disse øyene i Stillehavet fordi Earharts fly hadde blitt dratt ut i havet igjen av bølgene før letemannskap hadde nådd frem.

– Men hun levde og døde på den øya en stund, sier Gillespie.

Har funnet eiendeler

Tror man har funnet bit av Eharharts fly

Den flyhistoriske gruppen TIGHAR tror har gjort flere funn på Nikumaroro som de mener har en forbindelse til Earhart. Denne metallbiten ble funnet i 1991, og gruppen tror den kan stamme fra Earharts fly.

Foto: TIGHAR / Reuters

I løpet av de nesten 80 årene som har gått siden forsvinningen har det dukket opp flere gjenstander som kan indikere at TIGHAR har rett.

I 1940, tre år etter forsvinningen, ble det funnet en lommekniv av typen Earhart var kjent for å bruke. I tillegg ble det funnet deler av en mann- og en kvinnesko, en boks med sminke og et glass av samme størrelse som fregnekremen Earhart benyttet.

Disse funnene ble senere rotet bort fra arkivet, men det har dukket opp flere bevis som styrker teorien. På øya er det funnet glassbiter som er slipt til å kunne kutte med, store mengder fuglebein, skjell, fiskerester og avføring det spekuleres i at stammer fra et menneske.

Laster kart, vennligst vent...

Nikumaroro ligger sørvest for Hawaii og er er en del av Phoenixøyene som tilhører staten Kiribati.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt