Hopp til innhold

Skjebnemåned for Hellas

BRUSSEL (NRK): Nesten 13 milliarder kroner skal Hellas betale i låneavdrag i juni ved siden av både pensjoner og lønninger. Det blir vanskelig for det pengelense landet.

Gresk flagg og EU-flagg

KRISELÅN: Hellas har frist til denne måneden å få på plass reformer for å få kriselån.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Helt siden den venstreradikale regjeringen kom til makten i januar har den forsøkt å forhandle seg ut av økonomiske innsparinger og forpliktelse uten hell.

Nå er tiden i ferd med å renne ut.

Innen utgangen av juni må landet bli enige med kreditorene for å få kriselånet på 7,2 milliarder euro eller over 60 millliarder kroner. Pengene blir utbetalt mot reformer. Men partene står fortsatt langt fra hverandre.

BELGIUM-EU-IT-DIGITAL SINGLE MARKET

EU-kommisær Günther Oettinger mener grekerne må gjøre mer innen pensjon og arbeidsmarkedet.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Tøffere tone

alexis tsipras

Statsminister Alexis Tsipras mener det er långivernes feil at de ikke har blitt enige

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

– Vi trenger fremgang på arbeidsgruppenivå for å bli enige om reformene som kan utløse kriselånet, sier den tyske EU-kommisæren, Günther Oettinger.

Han sier avstanden er altfor stor når det gjelder helt sentrale områder som arbeidsmarkedet og pensjonssystemet, mens de har nærmet seg hverandre om moms. Samtidig har tonen mellom partene hardnet til.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras mente i går at det er kreditorenes skyld i at de ikke har blitt enige:

– Det skyldes at visse institusjonelle aktører insisterer på å komme med absurde forslag og er totalt likegyldige til det greske folkets demokratiske valg, skriver han i den franske avisa le Monde.

Fredag sjebnedag?

Allerde fredag må grekerne ut med 300 millioner euro i låneavdrag til Det internasjonale pengefondet, IMF. To ganger har de klart betalingsfristen med nød og neppe.

I mai ble 650 millioner kroner tatt fra krisereservene landet er forpliktet å ha. Det fikk de godkjent av Det internasjonale pengefondet, IMF. Men nå kommer fire avdrag fortløpende på til sammen 1,5 milliarder euro, og de må hente pengene andre steder.

Les også: Hellas kan forlate Euro-sonen
Les også: Hellas betalte gjeld med lånte midler

Sneglefart

Fire måneders forhandlinger har bare ført til at kreditorene har gått lei og at grekerne er i ferd med å gå tomme for penger. De andre eurolandene har en rekke ganger bedt grekerne om få opp farten.

Mens den venstreorienterte regjeringen i Aten har lovet velgerne å stanse de hardeste kuttene har kreditorene sagt at det er uaktuelt å lempe på kravene om reformer. Utspillene er mange, og det eneste sikre er at det er usikkert hva som vil skje.

Pengefondet har åpnet for betaling av juni-avdragene i én bolk mot slutten av måneden. I så fall forfaller betalingen samtidig som hele låneavtalen med EU og pengefondet utløper og eventuelt må fornyes eller forkastes. Det betyr nye, harde forhandlinger med eurolandene.

Pengene renner ut av bankene

Usikkerheten rundt grekernes betalingsevne har fått folk til å ta penger ut av banken, og med frykt for et såkalt renn på bankene utelukker ikke ekspertene at det kan komme kapitalkontroll i et hardt presset Hellas.

Til sjuende og sist kan politisk og økonomisk kaos i kjølvannet av en eventuell statskonkurs presse grekerne ut av hele eurosamarbeidet.

SISTE NYTT

Siste nytt