Normal

Skjebnedebatt for Reinfeldt

STOCKHOLM (NRK): De ferskeste meningsmålingene viser at den rødgrønne blokken øker sitt forsprang foran valget i Sverige søndag. I kveld holdes den siste partilederdebatten.

Partilederdebatt i Sverige

Der får statsminister Fredrik Reinfeldt og resten av den sittende regjeringen siste mulighet til å overbevise velgerne om at de fortjener deres tillit i fire nye år.

  • NRK.no sender sluttdebatten direkte kl. 20
  • NRK følger valget i Sverige. Få siste nytt her

Men ifølge en måling United Minds har gjort for Aftonbladet ser det mørkt ut for Sveriges borgerlige regjering.

Ingen blokker har flertall

Sammenlignet med tirsdagens måling, har de rødgrønnes forsprang over den borgerlige regjeringskoalisjonen økt fra 4,2 til 6,0 prosentpoeng, skriver NTB.

Jonas Sjöstedt

VELFERD: Jonas Sjöstedt, leder i Vänsterpartiet, mener profittjag truer velferdsstaten.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / NTB scanpix

Men ingen av blokkene ville fått rent flertall hvis det hadde vært valg i dag. Dermed blir det trolig en ny mindretallsregjering i Sverige.

Reinfeldt har varslet at Alliansen går av dersom de rødgrønne partiene samlet sett får en større oppslutning enn dem. Det mest sannsynlige utfallet er at Socialdemokraterna og Miljöpartiet (MP) danner en mindretallsregjering, med støtte fra Vänsterpartiet i Riksdagen.

Men den støtten får ikke «Sossarna» gratis.

Uenighet på rødgrønn side

Bare to dager før valget er det fortsatt en rekke spørsmål som splitter den rødgrønne blokken, melder SVT.

Mens Vänsterpartiet har kjørt en knallhard kampanje mot at eiere kan ta ut gevinst av private skoler og eldrehjem, støtter verken Miljöpartiet (MP) eller Socialdemokraterna deres krav om et forbud.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven

FRAMGANG: Stefan Löfven, leder i Socialdemokraterna, blir etter meningsmålingene å dømme Sveriges nye statsminister. Her deltar han på et valgkamparrangement i Stockholm fredag.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

I tillegg kan Miljöpartiets kjernesaker skape trøbbel på rødgrønn side. De ønsker en langt mer offensiv politikk enn Socialdemokraterna når det gjelder både bensinavgifter, vindkraft og satsinger på infrastruktur. Også når det gjelder kjernekraften er uenigheten stor.

Mens MP vil avvikle flere gamle reaktorer i løpet av de neste fire årene, mener Socialdemokraterna at kjernekraften er nødvendig for å sikre konkurransekraften i industrien.

Under kveldens debatt på SVT er det ventet at Alliansen vil så tvil om styringsdyktigheten til den rødgrønne blokken.

Den sittende regjeringen, som består av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna, gjør alt de kan for å forsterke inntrykket av at de rødgrønne ikke er enige med seg selv.

Håpet er at velgerne blir så usikre på alternativet at de heller stemmer på Allianse-partiene.

Avvisning ble snakkis

Det er samtidig knyttet spenning til den spente situasjonen mellom Centerns Annie Lööf og Stefan Löfven.

Hans bryske avvisning av Lööf da hun forsøkte å gi ham en energirapport under TV4s partilederdebatt torsdag kveld var fredagens store snakkis i Sverige.

Socialdemokraternas partileder og statsministerkandidat nektet nemlig å ta imot rapporten fra sin politiske motstander da hun gikk bort til ham under debatten.

Lööf anklaget etter debatten Löfven for å ha knuffet til henne, men fredag innrømmet hun at hun ikke ble dyttet.

Löfven sier selv til NRK at han hendelsen med stor ro, men vedgår at han kunne ha handlet annerledes.

Stefan Löfven, de svenske socialdemokratenes leder, sier at han nok kunne ha opptrådd annerdeles i partilederdebatten i går. 
Den svenske valgkampen har i dag i stor grad handlet om at han skal ha knuffet bort en partilederkollega som ville gi ham en rapport.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt