Skjebnedag for Assange

Dommer Howard Riddle i Belmarsh Magistrates Court i London avgjør i formiddag om Wikileaks grunnlegger Julian Aassange skal utleveres til Sverige eller ikke.

Julian Assange ankommer retten
Foto: BEN STANSALL / Afp

Uansett utfall; siste ord er likevel neppe sagt i denne saken. Både forsvaret og aktoratet har på forhånd gjort det klart at de vil anke dersom rettskjennelsen skulle gå dem imot.

Vil trolig ta måneder

Dermed vil det trolig gå flere måneder ennå før det blir endelig avgjort om Julian Assange blir utlevert til Sverige eller ikke.

En spesialist på utleveringsrett sier ifølge avisen The Independent han tror dommeren vil konkludere med at Assange skal utleveres.

- Etter det jeg har hørt og lest om denne saken, tror jeg det er sannsynlig at dommen vil konkludere med utlevering, sier advokaten Julian Knowles.

Svenske myndigheter vil avhøre Assange om påstander fra to kvinner om seksuelle overgrep.

Den ene kvinnen har hevdet at Assange nektet å bruke kondom da de hadde sex i fjor sommeren. Den andre hevder at Assange hadde sex med henne mens hun sov, også det skal ha skjedd uten at Assange brukte kondom.

Under rettshøringen om utleveringsbegjæringen tidligere i måneden hevdet Assange' advokater at han ikke vil få en rettferdig behandling i det svenske rettssystemet, og at han risikerer utlevering fra Sverige til USA der han etter deres mening risikerer dødsstraff fordi Wikileaks har publisert mange tusen lekkede hemmeligstemplede amerikanske diplomatrapporter.

Fri mot kausjon

Julian Assange har de siste månedene vært fri mot kausjon i Storbritannia etter at han ble pågrepet før jul etter en rettsbegjæring fra Sverige. Han har hatt daglig meldeplikt for politiet, og har vært utstyrt med elektronisk fotlenke slik at politiet til enhver tid har hatt kontroll med ham.

Assange har bodd hos en meningsfelle på et gods utenfor London.

SISTE NYTT

Siste nytt