Skeptiske til bevisene i rettssaken

- Folk har utgitt seg for å være advokater fra UD når de har besøkt oss i fengselet, forteller de siktede nordmennene.

Joshua French og Tjostolv Moland
Foto: NRK/Scanpix

I morgen starter rettsaken mot de to nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, som er siktet for blant annet drap og spionasje i Kongo.

– Jeg tror at de såkalte bevisene de har, kommer til å tale for seg selv. Og siktelsene i ethvert normalt rettssystem, i et hvilket som helst annet land, ville ikke ha stått i denne saken her, sier Joshua French.

Utsatt for falske advokater

Nordmennene risikerer å bli dømt til døden av den militærdomstolen som i morgen skal starte saken mot dem i den kongolesiske byen Kisangani.

De to er skeptiske til bevisene som kommer til å bli lagt frem, og til etterforskningen som er gjennomført.

French forteller NRK om etterforskningen, og metodene som er blitt brukt. Mange personer har kommet til dem på fengselscellen for å få tak i informasjon, og ikke alle skal ha vært det de utga seg for å være.

– Vi har vært utsatt for folk som har utgitt seg for å være advokater utsendt fra Utenriksdepartementet. Det har vi senere fått bekreftet at de ikke var, forteller French.

– Vi har også blitt utsatt for lokale folk som jobber i justisvesenet her, som påstod de var advokater, men som ikke var det. Vår advokat kan bekrefte dette, han møtte den ene, sier han.

Her er våpenet nordmennene skal ha brukt:

Aktoratet i Kongo hevder dette er drapsvåpenet nordmennene brukte
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Kongolesisk lov følges nøye

Utenriksdepartementet har en egen attache, Christian Larssen, i Kisangani for å sørge for rettssikkerheten til de to norske fangene.

– Vi er kjent med at det er personer som har kommet i fengselet og hevdet å være advokater. At de sier de er fra UD er nytt for oss. Dette må jeg ta opp med myndighetene i fengselet og for etterforskningen, sier han.

NRK har stilt spørsmål til aktoratet om både bevisene og rettssikkerheten til de to fengslede nordmennene. Aktoratet sier kongolesisk lov har blitt fulgt nøye.

Rettsaken starter i morgen klokken ni norsk tid, og domstolen har satt av to uker til saken, men den kan være over på kortere tid.

SISTE NYTT

Siste nytt