Hopp til innhold

Skepsis og pessimisme i Midtøsten til fredsforhandlingene

Fredsprosessen i Midtøsten vil fortsette hver andre uke framover, men både på israelsk og palestinsk side er det skepsis å spore etter forhandlingene i Washington.

Palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Washington

Palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Washington torsdag.

Foto: Jason Reed / Ap

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas har denne uken vært i Washington for de første direkte fredssamtalene på 17 år.

Etter torsdagens møte ble konklusjonen at partene skal møtes til nye samtaler i Midtøsten 14. og 15. september.

Deretter skal fredsforhandlingene fortsette hver andre uke framover.

Hillary Clinton ser på at Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu tar hverandre i hendene

USAs utenriksminister Hillary Clinton ser på at palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar hverandre i hendene i Washington torsdag.

Foto: JASON REED / Reuters

USAs spesialutsending til Midtøsten, George Mitchell, og USAs utenriksminister Hillary Clinton vil delta i neste forhandlingsrunde.

– I USA vil vi legge all vår tyngde bak Midtøsten-forhandlingene, forsikret Mitchell.

Ifølge BBC har partene blitt enige om å jobbe fram et rammeverk for en fredsavtale rundt alle spørsmålene det hersker uenighet om, som igjen skal bane vei for en omfattende avtale.

– Ingen fredsavtale innen et år

NUPI-direktør Jan Egeland har liten tro på at man vil klare å komme fram til en fredsavtale for Midtøsten innen et år.

– Det vil ta mye lenger tid, men at man blir enige om noe. Alle vet at denne konflikten bare blir verre og verre, og bitrere og bitrere etter som tiden går.

Ifølge Egeland kan det virke vanskelig for Netanyahu å gå med på palestinernes krav om å stanse byggingen av nye israelske bosettinger.

– Netanyahu har lovet sitt eget parti om å gå i gang igjen med bosettingene. Da vi palestinerne bryte. Amerikanerne har lenge visst at det ligger et minefelt her, og forhåpentligvis har man en eller annen kompromissuttalelse man kan dra opp av hatten, hvis ikke blir det hele et stort mageplask, sier han.

Hamas må med

– Israelserne har ett stort ord på sin forhandlingsønskeliste: Sikkerhet. Det kan imidlertid ikke Abbas gi dem, det er det araberverdenen og det internasjonale samfunnet som kan gi dem, og kanskje vil USA gi sikkerhetsgarantier.

Palestinerne har en lang liste: Slutt på bosettingene, bort fra okkupert land, en egen stat, grensene fra 1967, at flyktninger kan få vende hjem eller kompensasjon, og å komme ut av problemene med Gaza. Problemet er at det er Hamas som styrer i Gaza, og de gjør sitt ytterste for å sabotere forhandlingskontakten, men må likevel tas med i fredsforhandlingene, sier Egeland.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Jan Egeland i Morgennytt

SE VIDEO: NUPI-direktør Jan Egeland om Midtøsten-forhandlingene.

– Politisk teater

Enkelte israelske kommentatorer omtaler fredssamtalene i Washington som politisk teater og tviler på de nåværende ledernes evne til å komme fram til et historisk gjennombrudd.

– Det vi fikk presentert i går og for to dager siden i Washington var teater. (...) Det var verdig til det kjedsommelige, skriver Nahum Barnea i Yediot Aharnot.

Likevel uttrykker han forsiktig optimisme og peker på USAs sterke engasjement i forhandlingsprosessen, i tillegg til det han omtaler som «personlig forpliktelse» fra Netanyahus side.

Han skriver at det ikke er noen tvil om at fredssamtalene i Washington de siste dagene er annerledes enn tidligere tilsvarende samtaler på grunn av USAs sterke engasjement.

– Abbas er ingen ny Sadat

Egypts tidligere president Anwar Sadat, med visepresident Hosni Mubarak

Egypts tidligere president Anwar Sadat bidro til fredsavtalen i Midtøsten i 1979.

Foto: AFP PHOTO / AFP

Den mer høyrevridde avisen Jerusalem Post uttrykker større skepsis. Den stiller seg mer tvilende til at palestinernes president Mahmous Abbas ville kunne gjøre som Egypts tidligere president Anwar Sadat, som untertegnet fredsavtalen med Israel i 1979.

– Men det hele koker ned til at Netanyahus håp om å finne en ny Sadat i Abbas vil være håpløst og at denne ukens nye terrorangrep var bare de første dødelige konsekvensene, skriver avisen.

Tidligere denne uken ble fire israelske bosettere drept i to Hamas-angrep mot den okkuperte Vestbredden.

Palestinske aviser uttrykker også liten optimisme, og peker spesielt på at Abbas ikke klarte å få til en stans i byggingen av nye israelske bosettinger.

– Israel ser nå en mulighet til å tvinge fram en løsning som palestinerne tidligere har avvist. De vil bruke det til å presse palestinerne til å undertegne en avtale og dermed få palestinernes spørsmål fra den internasjonale og regionale agendaen, skriver Mohammed Yaghi i avisen Al Ayyam.

Håper på Obama-løsning

Den israelske avisen Maariv skriver at de nye forsøkene på å få til en fredsavtale er dømt til å mislykkes, men at det samtidig kan legge til rette for at USAs president Barack Obama kan legge fram et eget forslag til løsning på konflikten og få de to partene til å bli enige.

– Obama vil forstå at fredsprosessen slik vi kjenner den er oppbrukt. Hvis israelerne og palestinerne ikke evner å forandre tankegangen, kanskje USA er den som må til for å gjøre det, skriver avisen.

En mann i Jerusalem ser Hillary Clinton åpner fredsforhandlingene mellom palestinerne og Israel

n mann i Jerusalem ser USAs utenriksminister Hillary Clinton åpne fredsforhandlingene mellom palestinerne og Israel i Washington torsdag.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt