Hopp til innhold

Fortsatt forbud mot hodetørklær

Kvinnelige studenter i Tyrkia får likevel ikke lov til å bære hodesjal på universitetene. Grunnlovsdomstolen i landet mener at det er i strid med Tyrkias sekulære grunnlov.

Demonstrasjon mot opphevelse av hodesjalforbudet i Tyrkia.
Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS

I februar vedtok nasjonalforsamlingen med 2/3-flertall å liberalisere regelverket for bruk av hodeplagg, men vedaket måtte godkjennes av Grunnlovsdomstolen. Den vokter det strenge skillet mellom stat og religion i Tyrkia.

Det var det moderate Islamske Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) som foreslo endringen. Mange tyrkiske kvinner dekker sitt hode med skaut når de er ute på gatene, men de har vært pålagt å ta det av når de har vært på universiteter, skoler og offentlige kontorer.

Naturlig del av troen og tradisjonen

Det islamske regjeringspartiet mener at skautet er en naturlig del av kvinnenes religiøse tro og at det har lang tradisjon i Tyrkia.

Regjeringen har støtte fra over 80 prosent av tyrkerne som i meningsmålinger har gitt uttrykk for at myndighetene bør lempe på de strenge kleskodene.

Tayip Erdogan

Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdoğan, taler til parlamentsgruppen i AKP.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Kan ikke ta lovgivernes plass

Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdoğan, sier at Grunnlovsdomstolen må forklare hvorfor den setter til side vedtaket om å tillate studenter å bære skaut på universitetetene. Erdogan sier at domstolen kun har autoritet til å vurdere de lovtekniske deler av vedtaket og at den ikke har anledning til å vurdere det politiske innholdet i parlamentsvedtak.

- Lovgivning ligger kun til det folkevalgte parlementet. Ingen kan ta denne makten fra parlamentarikerne. Ingen kan sette seg i lovgivernes sted, sa Tyrkias statsminister i en tale til Rettferds- og utviklingspartiet (AKP)

Sekulær elite frykter islamisering

Striden om det lille tøystykket symboliserer også at en gammel og en ny elite kappes om innflytelse i Tyrkia, sier forskeren Pinar Tank fra Fredsforskningsinstituttet (Prio):

- Det er en sekulær elite som alltid har hatt makten i Tyrkia. De kommer fra den vestlige delen av landet og er ofte høyt utdannet. Denne eliten har sett på seg selv som forsvarere av arven etter statens grunnlegger, Mustafa Kemal Atatürk. De mener at de vet hva som er best for landet og frykter at fri bruk av hodeplagg ved universitetene bare er et første skritt på veien til en forandring av den sekulære statsformen.

Redde for å bli presset

Mange moderne tyrkiske kvinner frykter at en godkjenning av skaut på universitetene kan spre seg til domstoler, skoler og sykehus. Mange av disse kvinnene har sagt at de frykter at de etter hvert kan bli utsatt for press om å dekke til hodet, selv om de slett ikke ønsker det.

SISTE NYTT

Siste nytt