NRK Meny
Normal

Norske bedrifter i India gagnes av ny skatteavtale

En ny avtale som skal forhindre dobbeltbeskatning ble undertegnet av den indiske finansministeren Pranab Mukherjee og statsråd Tora Aasland i New Delhi i dag.

Skatteavtalen mellom Norge og India signeres

Norske bedrifter vil nyte godt av den nye skatteavtalen mellom Norge og India. I tillegg til å forhindre dobbeltbeskatning, skal avtalen bidra til større åpenhet i finansielle transaksjoner.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Dette kan vise seg å bli en gledens dag for skatteytere med én fot i hvert land. Nå er i alle fall avtalen som skal forhindre dobbeltbeskatning på plass.

Nye tider

Det har rent mye vann i havet siden den eksisterende skatteavtalen mellom de to land ble undertegnet i 1986.

Den gang var India i stor grad et innadvent land preget av planøkonomi med relativt lite utenrikshandel. Berlinmurens fall i 1989 og nye konstellasjoner i verdenspolitikken førte til en økonomisk oppmykning i India, med en mer markedsøkonomisk orientering.

Avtalene som var tilpasset 80-tallets virkelighet har for lengst gått ut på dato, og India reforhandler nå skatteavtaler med 65 land.

Norge er det 13. landet som har undertegnet en tidsmessig DTAA (Double Taxation Avoidance Agreement) som skal erstatte de utdaterte DTAC (Double Taxation Avoidance Convention).

Globalisering

Indias økonomiske vekst har ført til betydelige endringer i landets rolle på den internasjonale arena.

Med 1.2 milliarder innbyggere er India nå en stormakt å regne med i alle sammenhenger, noe som fører til samhandel, joint ventures, investeringer og etableringer.

Men markedet har reagert kjappere enn politikere og byråkrater. India sliter med en rekke lover og regler som gjør samarbeid unødig komplisert og tungrodd.

Med dagens underskriving vil det bli lettere for norske bedrifter og enkeltpersoner å forholde seg til de mulighetene det "nye" India har å tilby.

Ikke i vakuum

Minister for forskning og høyere utdanning i Norge, Tora Aasland, understreket ved signeringsseremonien i det indiske finansdepartementet i dag at en slik avtale forsterker det gode samarbeidet mellom de to land på andre punkter, blant annet spørsmål om vannressurser, klimaendring og i forskningssammenheng.

Den indiske finansministeren understreket på sin side at India var takknemmelig for den norske støtten til det øverste punktet på Indias politiske ønskeliste for tiden: En fast plass i FNs sikkerhetsråd.

Samtidig ble det fremhevet at avtalen som ble underskrevet i dag favner videre enn den enkelte skattebetaler:

Det er også en avtale for å forhindre skatteunndragelser, unngå ulovlig kapitalflyt og bidra til større åpenhet og innsyn når det gjelder finansielle transaksjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt