NRK Meny
Normal

Påstander om skarpskyttere ved grensa til Tyrkia

Ifølge tyrkiske medier er skarpskyttere å observere i Syria langs grensa til Tyrkia.

TURKEY-SYRIA/BORDER

GÜVECCE I HATAY: Syriske soldater står rundt en bygning på den syriske siden av grensa til Tyrkia. Bildet er tatt fra landsbyen Güvecce i den tyrkiske grensebyen Hatay. Arkivbilde.

Foto: Osman Orsal / Reuters/NTB Scanpic

I Aleppo fortsatte den syriske hæren sitt bombardement med kamphelikoptre og artilleriild søndag.

Slaget i Aleppo omtales av den regimetro avisa Al-Watan som alle kampers mor. Ifølge FN har minst 200.000 mennesker flyktet fra kampene i landets største by i løpet av to dager.

Mens kampene fortsetter for fullt i det borgerkrigsherjede landet, prøver syriske flyktninger å flykte over grensa til Tyrkia.

Ser syriske skarpskyttere fra tyrkisk landsby

For å hindre at opprørere skal ta seg over grensa og søke ly i Tyrkia, skal det syriske regimet ha plassert mange skarpskyttere i grenseområdene.

Fra landsbyen Güvecce i grensebyen i Hatay i Tyrkia kan man med det blotte øyet se skarpskytterne på den syriske siden, melder den tyrkiske avisen Posta.

Jan Egeland

Jan Egeland er Europa-direktør i menneske-rettighetsgruppen Human Rights Watch.

Foto: NRK

Syriske regimesoldater overvåker hele området langs grensa til Tyrkia for å stoppe opprørerne, skriver Posta og flere andre tyrkiske aviser.

– Fare for regional konflikt

Jan Egeland - Europa-direktør i menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch (HRW) - sier at Tyrkia og Libanon i økende grad har blitt trukket inn i borgerkrigen i Syria.

– Det at skarpskyttere er plassert ved grensa til Tyrkia, er et eksempel på at denne konflikten står i fare for å bli også en regional konflikt, sier Egeland til NRK.

Egeland forteller at HRW har fulgt med på konflikten i Syria siden februar 2011.

– Situasjonen i landet har blitt verre og verre for hver måned som har gått. Man skulle aldri latt denne konflikten utvikle seg til en borgerkrig, sier han og anklager Russland, Kina og Iran for den tragiske utviklingen.

Faksimile av posta

FAKSIMILE AV POSTA: Avisen Posta har et bilde som avslører en syrisk skarpskytter på et hustak på den syriske siden av grensa.

Krysser grensen likevel

Likevel er det fremdeles mange syriske flyktninger som klarer å krysse grensa til Tyrkia gjennom ulike steder i distriktet Reyhanli i Hatay.

Lørdag flyktet 207 syrere - deriblant flere offiserer på høyt nivå som hoppet av - til Tyrkia.

Disse syrerne har søkt tilhold i flyktningleire i byene Kilis og Şanlıurfa. 16 av flyktningene er hardt skadet og får behandling ved sykehuset i Reyhanli.

Har tatt imot flere titusener av flyktninger

Tyrkia har måttet ta imot titusener av flyktninger fra den voldelige borgerkrigen i Syria de siste månedene.

Forrige uke trappet Tyrkia opp langs grensene mot det borgerkrigsherjede landet og utplasserte raketter og flere tropper.

Syriske opprørere tok kontroll over tre grenseposter langs grensa til Tyrkia uken før det.

TURKEY-SYRIA

TYRKIA: Denne flyktningleiren i Reyhanli har blitt mange syriske flyktningers nye hjem.

Foto: Murad Sezer / Reuters/NTb Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt