Skandalevideo ryster østerriksk politikk

Østerrikes visestatsminister Heinz-Christian Strache trekker seg fra stillingen etter at en video fra et sommerhus på Ibiza ble kjent. På opptaket tilbyr han statlige kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være en rik donor fra Russland. Nå varsler forbundskansleren nyvalg.

Heinz-Christian Strache i videoen fra Ibiza. Den russiske kvinnen er anonymisert. Kvinnen i sofaen er ektefellen til Johann Gudenus i frihetspartiet FPÖ.

Et hvitt feriehus med eget svømmebasseng og et separat gjestehus. For rundt 10.000 kroner natten bodde man godt der, noen kilometer fra Ibiza by, skriver Spiegel som sammen med Süddeutsche skriver om videoen som skal være fra 2017.

Skjulte kameraer i huset

I opptaket ser man Østerrikes visestatsminister som også er formann for det høyrenasjonale frihetspartiet FPÖ, Heinz-Christian Strache og hans høyre hånd Johann Gudenus. Stemningen er god med godt drikke på bordet.

Sammen med de to er kona til Gudenus og en kvinne som utgir seg for å være en rik forretningskvinne og niesen til en russisk oligark. Det er også en tolk til stede som oversetter for den russiske kvinnen.

Spiegel skriver at det i huset var satt opp både skjulte kameraer og mikrofoner.

Heinz-Christian Strache

I formiddag møtte Heinz-Christian Strache pressen. En gråtkvalt Strache unnskyldte seg også overfor sin kone.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Tilbød offentlige kontrakter

Hun tilbyr seg å investere i de høyrenasjonales valgkamp, der tre måneder før valget skulle finne sted. Noe de to mennene synes interessert i, selv om de får vite at pengene ikke kan plasseres lovlig i en bank.

I opptaket snakker Strache om hvordan det kan være mulig å få pengene inn uten at det blir registrert i partiet og snakker altså om en ulovlig partifinansiering.

Russeren sier også at hun er interessert i å investere i Østerrikes største avis, Kronen Zeitung. Et forslag som vekker begeistring hos Strache. Han snakker da om hvordan avisen kan brukes i valgkampen og hvordan det kan sikre partiet flere velgere, når man bare får skiftet ut de mest kritiske journalistene.

I videoen tilbyr Strache kvinnen offentlige kontrakter i bytte mot politisk støtte.

Det er uklart hvem som satte ut den angivelige fellen og hvem som laget videoopptaket fra det seks timer lange møtet, skriver Süddeutsche Zeitung.

Innrømmer alkoholrelatert machooppførsel

– Det var en typisk alkoholrelatert machooppførsel og jeg ville nok gjøre inntrykk på den russiske gjesten, sa Strache i møte med pressen i formiddag. Han vedgikk at saken er katastrofalt pinlig.

Han gir seg også som leder for partiet.

Han sa at han hadde tilbudt seg å gå av for å hindre at koalisjonsregjeringen som består av Kurz' konservative parti ÖVP og Frihetspartiet (FPÖ), som ledes av Strache, bryter sammen.

På pressekonferansen insisterte Strache på at han ikke har gjort noe ulovlig.

Demonstrasjon Wien

Demonstranter i Wien krever nyvalg.

Foto: Michael Gruber / AP

Blir nyvalg

På plassen foran statsministerens kontor samlet demonstranter seg da nyheten om Straches avgang ble kjent.

Ifølge Kronen Zeitung var 150 politifolk på plass, men demonstrasjonen gikk fredelig for seg. Det østerrikske kringkasteren ORF melder at det er rundt 5000 som demonstrerte.

Østerrike styres av det konservative ÖVP og Frihetspartiet, i en koalisjonsregjering ledet av Sebastian Kurz.

Ved 20-tiden lørdag kveld varslet forbundskansler Kurz nyvalg i landet.

– Jeg har foreslått for presidenten at det holdes nyvalgt så snart som mulig, sa Kurz.

Presidenten, Alexander Van der Bellen har bekreftet at et nyvalg er nødvendig, mens opposisjonsleder Pamela Rendi-Wagner sier hennes par ti ikke vil motsette seg dette.

SISTE NYTT

Siste nytt