NRK Meny
Normal

Sex- og narkotika-skandaler ryster amerikansk UD

USAs Brussel-ambassadør nekter for å ha kjøpt sex fra prostituerte i en park i byen.

Howard Gutman

USAs Brussel-ambassadør Howard Gutman.

Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP

– Jeg er sint og trist over de grunnløse beskyldningene som har dukket opp i pressen og over å se at de fire årene jeg har tjenestegjort i Brussel bli bakvasket, skriver ambassadør Howard Gutzman i en pressemelding.

Ambassadøren nekter for «grunnløse påstander» om at han skal ha oppsøkt prostituerte i en park i Brussel.

– Jeg bor ved en nydelig park i Brussel som man går gjennom på vei til mange steder. Ikke på noe tidspunkt har jeg tatt del i noen form uanstendig aktivitet, sier Gutman, som har vært ambassadør siden 2009.

Ambassadøren sendte ut pressemeldingen etter et innslag på TV-stasjonen CBS mandag der det amerikanske utenriksdepartementet anklages for å prøvd å skjule anklager i forbindelse med sex og narkotika.

Navnet til ambassadør Gutzman ble ikke nevnt i TV-innslaget, men etterpå har flere medier knyttet ham til saken.

Saken fortsetter under videoen fra CBS.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange anklager

TV-stasjonen CBS har fått tilgang til et internt dokument som viser til flere skandaler der utenriksdepartementet har prøvd å stoppe etterforskning og dekke til saken.

Anklagene dreier seg blant annet om både sex-kjøp og narkotika-salg:

  • En ikke navngitt ambassadør skal ha prøvd å kjøpe sex fra prostituerte i en park.
  • Medlemmer av tidligere utenriksminister Hillary Clintons livvakt-tjeneste skal ha kjøpt sex fra prostituerte på flere offisielle reiser.
  • Et medlem av departementets sikkerhetsavdeling skal ha begått seksuelle overgrep mot utenlandske sikkerhetsvakter ved ambassaden i Beirut.
  • Forsøk på å stanse etterforskningen av anklager om at en narkotika-bande nær den amerikanske ambassaden i Bagdad solgte narkotika til sivilt innleide vakter ved ambassaden.

Alvorlig for livvaktene

Rapporten omtaler det som vanlig at utenriksministerens livvakter kjøper sex fra prostituerte.

Det er andre gang på et drøyt år at amerikanske livvakt-tjenester blir innblandet i en sex-skandale.

I fjor vår mistet tre Secret Service-vakter jobben etter at det ble avslørt at minst 20 prostituerte ble hentet av amerikanske sikkerhetsfolk til et hotell i byen Cartagena i Colombia.

Krever svar av utenriksministeren

Ed Royce

Formannen i utenrikskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Ed Royce.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Utenriksdepartementet har nå brakt inn uavhengige etterforskere for å se på anklagene om at de har forsøkt å dekke over anklagene.

Departementet er fra før av i hardt vær etter påstander om at de ikke fortalte sannheten i forbindelse med angrepet på USAs konsulat i Benghazi i Libya i fjor der fire amerikanske diplomater ble drept.

Formannen i utenrikskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Ed Royce, krever nå at utenriksminister John Kerry svarer på anklagene.

– At ikke hver enkelt av disse anklagene blir etterforsket grundig av departementet er uakseptabelt, skriver komiteleder Royce i et brev til utenriksministeren.

Utenriksdepartementets talskvinne, Jen Psaki, sier at hun ikke vil kommentere enkeltsaker, men at den interne rapporten inneholdt «flere ikke-beviste påstander».

- Vi tar selvfølgelig alle påstander om regelbrudd på alvor og etterforsker dem skikkelig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt