NRK Meny
Normal

Sikkerhetsrådet tilsynelatende enige om Syria

FNs sikkerhetsråd skal være enige om en resolusjon om Syrias kjemiske våpen.

FNs sikkerhetsråd

Sikkerhetsrådet skal nå være enige om Syria, for første gang.

Foto: FN / SCANPIX /HO / SCANPIX

De fem permanente medlemmene i FNs sikkerhetsråd skal for første gang være enige om en resolusjon hvor Syria blir bedt om å ødelegge sine kjemiske våpenlagre, ifølge diplomater nyhetsbyrået Associated Press har snakket med.

I følge dem forhandler Russland og Syria fortsatt om en håndfull uløste saker, inkludert hvordan de kjemiske våpnene skal ødelegges.

Diplomatene ønsket å være anonyme, fordi det dreier seg om private forhandlinger.

Talsmann for Det Hvite Hus, Jay Carney, vil ikke bekrefte om de har blitt enige om en resolusjon.

– Vi har hatt en god fremgang og vi håper at prosessen vil gå raskt fremover, sa han.

Uenighet, enighet, uenighet

Nyheten kommer en dag etter at Russland avviste at de fem vetomaktene var på vei mot en enighet om de vesentligste punktene i en resolusjon om Syria.

– Det er bare ønsketenkning fra deres side. Det er ikke realiteten. Arbeidet med resolusjonen pågår fortsatt, sa en talsmann for den russiske FN-delegasjonen i går.

USA bekreftet da også at man ikke var i mål med et resolusjonsforslag.

– Vi gjør fremskritt, men vi er ikke ferdig ennå, sa en amerikansk tjenestemann til Reuters.

Diplomatiske kilder meldte kort tid tidligere onsdag kveld at USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina var kommet til enighet om vesentlige punkter i et resolusjonsutkast om Syria.

Russland uenige

Russland har undervveis i forhandlingene vært sterkt imot å true Syria med bruk av militære midler.

Kapittel sju i FN-pakten åpner for at verdenssamfunnet i spesielle tilfeller kan bruke militærmakt eller harde sanksjoner mot et medlemsland.

Etter at Russland og USA ble enige om at Syrias kjemiske våpen skal under internasjonal kontroll og ødelegges, har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle fram en felles FN-resolusjon som skal sikre at avtalen blir fulgt opp.

USA, Frankrike og Storbritannia ønsker en resolusjon som henviser til kapittel sju, mens russerne har tatt klar avstand fra det.

Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov har tidligere forsikret regimet i Damaskus om at det ikke er aktuelt for Russland å støtte en FN-resolusjon som åpner for bruk av militærmakt.

Våpeninspektørene tilbake i Syria

Spørsmålet om Syrias kjemiske arsenal har stått på toppen av verdenssamfunnets dagsorden etter at det ble brukt slike våpen i en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus i august.

Ifølge USA ble rundt 1.400 mennesker drept i angrepet.

Våpeninspektører fra FN er tilbake til Syria for å granske til sammen 14 episoder der kjemiske våpen kan ha blitt brukt.

Inspektørene dro i ettermiddag ut fra hotellet sitt i den syriske hovedstaden Damaskus, men det var uklart hvor kolonnen på tre biler skulle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt