NRK Meny
Normal

Følg kosmonautenes risikofylte oppdrag i rommet direkte

Dmitry Kondratyev og Oleg Skripochka har arbeidsdag som er veldig ulik den de aller fleste av oss har.

Video En arbeidsdag i verdensrommet

Følg med på direktesendingen fra verdensrommet.

Ombord inne i den internasjonale romstasjonen (ISS), forbereder de russiske kosmonautene Dmitry Kondratyev og Oleg Skripochka seg på å forlate de trygge omgivelsene inne på romstasjonen for å utføre risikofylt arbeid ute i verdensrommet.

I dag skal de på utsiden av romstasjonen for å fullføre installasjonen av et eksperimentelt russisk radiosende-system og hente tilbake eksisterende forskningsobjekter.

Kosmonautene skal også installere et TV-kamera på dockingstasjonen Rassvet mini-research modul i løpet av den seks timers lange arbeidsøkten.

De første 30 minuttene av arbeidet vil bli direktesendt gjennom NASAs egen TV-kanal og du kan følge direktesendingen her på nrk.no.

Her kan du se hvor romstasjonen befinner seg akkurat nå

Dmitry Kondratyev og Oleg Skripochka

Dmitry Kondratyev og Oleg Skripochka skal også ut sammen på den neste russiske romvandringen som er planlagt den 16.februar.

Foto: NASA

Kosmonautene tar med seg en verktøykasse, kabler og beskyttelses–cover for å beskytte forskningsobjektene som de skal bringe tilbake til romstasjonen.

Kondratyev og Oleg Skripochka skal ut gjennom en luftsluse for å jobbe på utsiden av romstasjonen. Uten luftslusen ville romstasjonen bli tømt for luft på ett øyeblikk.

Dette er den 27. romvandringen (spacewalk) i russisk regi.

Internasjonalt samarbeid

Den internasjonale romstasjonen (ISS) ble første gang tatt i bruk 2. november 2000 og har vært kontinuerlig bemannet siden.

Romstasjonen er et resultat av mange års internasjonal samarbeid mellom romfartsorganisasjonene NASA (USA), Roskosmos (Russland), JAXA (Japan), CSA / ASC (Canada) og ESA (Europa).

I tillegg er Den Brasilianske Romfartsorganisasjonen (AEB, Brasil) samarbeidspartner gjennom en direkte kontrakt med NASA.

Kinas romorganisasjon (CNSA) har også ytret ønske om å være med i prosjektet, men de har foreløpig ikke blitt invitert med.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt