Hopp til innhold

Skal teste vaksinen som kan bli «siste spiker i kista» for hiv

En ny vaksine mot hiv som kan bidra til å utrydde sykdommen, skal testes ut i Sør-Afrika neste uke.

South Africa World AIDS Day

Sør-Afrika har gjort en rekke fremskritt i kampen mot hiv de siste årene, men fortsatt lever over 6,8 millioner av landets innbyggere med sykdommen.

Foto: Denis Farrell / Ap

5400 seksuelt aktive menn og kvinner i alderen 18 til 35 år i Sør-Afrika skal delta i utprøvingen av den nye vaksinen. Studien har fått navnet HVTN 702, skriver AP.

Det er det største vaksineprosjektet i Sør-Afrika der mer enn 1000 mennesker blir smittet av hiv hver dag.

Basert på vellykket Thailand-vaksine

– Hvis den brukes sammen med vårt allerede eksisterende arsenal av hivforebyggende redskaper, så kan en trygg og effektiv vaksine være den endelige spikeren i kisten for hiv, sier direktør for Det nasjonale instituttet for allergi og infeksjonssykdommer (NIAID) i USA, Anthony Fauci, i en pressemelding før starten av utprøvningen.

NIAID har finansiert undersøkelsen og hører under det amerikanske Helse- og omsorgsdepartement.

– Selv en middels effektiv vaksine vil over tid nevneverdig redusere hivbyrden i mange land med høye smittetall, slik som Sør-Afrika, sier Fauci.

Vaksinen som nå testes er basert på vaksinetester gjennomført i Thailand i 2009 hvor man klarte å redusere risikoen for hivsmitte hos mennesker med over 30 prosent.

Forventer resultatene om fire år

Den nye vaksinen har som mål om å gi enda sterkere og mer langvarig beskyttelse og har blitt tilpasset hivtypen som er dominerende i det sørlige Afrika.

– Hiv har vært veldig skadelig for Sør-Afrika, men vi begynner nå en vitenskapelig utforskning som kan ha enormt potensial for vårt land, sier Glenda Gray, sjefen for South African Medical Research Council.

– Dersom en hivvaksine fungerer i Sør-Afrika, vil det endre pandemiens utvikling dramatisk.

Frivillige i undersøkelsen får enten vaksinene eller en placebo. Alle vil få fem injeksjoner i løpet av ett år.

Sør-Afrika har gjort en rekke fremskritt i kampen mot hiv de siste årene, men fortsatt lever over 6,8 millioner av landets innbyggere med sykdommen.

Resultatene forventes å være klare sent i 2020.

SISTE NYTT

Siste nytt