NRK Meny
Normal

Skal starte opp bredbånd på Cuba

Cubanske myndigheter skal starte opp et prøveprosjekt der innbyggere i to bydeler i Havana får tilbud om bredbånd i hjemmene sine.

Cubanere surfer på mobilen

Noen få heldige eiere av mobiltelefoner bruker et av de få Wifi-punktene i Havana i november 2015.

Foto: Desmond Boylan / Ap

Det er det statlige telekommunikasjonsselskapet ETECSA som skal tilby bredbånd til kubanere i bydelen Gamle Havana, skriver Ap.

Prøveprosjektet om bredbånd i hjemmene kommer bare et par år etter at cubanere fikk lov til å bruke internett på nettkafeer.

Bredbåndsprosjektet skal bygges ut i samarbeid med det kinesiske selskapet Huawei og vil bety en enorm forbedring i internett-tilbudet på øya.

Så langt har hastigheten på internett på Cuba vært på det som best kan beskrives som 1990-tallets modemfart.

Kvinne surfer på mobilen

Fremtid og fortid på Cuba: Amerikanske Yasemin Lawson surfer på mobilen mens hun sitter på et Wifi-punkt på Havanas berømte strandpromenade Malecon, mens en av Cubas ikoniske 1950-tallsbiler kjører i bakgrunnen.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

Flere Wifi-tilbud

Lederen for ETECSA, Odalys Rodríguez del Toro, sier at regjeringen også vil begynne å la kafeer, barer og restauranter å tilby bredbåndstjenester.

Hun sier også at ETECSA i løpet av året vil åpne 30 nye Wifi-punkter i Havana, noe som vil være en dobling av antall punkter på hele Cuba.

I dag er det bare diplomater og ansatte i utenlandske selskaper som har tilgang til bredbånd hjemme, en tjeneste de må tilby flere hundre dollar i måneden for.

Uklart om priser

Det er ikke klart hvor mye det vil koste å bruke det nye bredbåndstilbudet.

I dag koster det to amerikanske dollar i timen å bruke Wifi de få stedene det er tillatt.

Det tilsvarer rundt ti prosent av en vanlig månedslønn på Cuba og fører til at selv om internettforbudet er opphevet, så er det bare de aller færreste som har råd til å bruke internett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt