Hopp til innhold

Overvåker tvitring på valgdagen - kan gi millionbøter

Første runde av presidentvalget i Frankrike er godt i gang, og franske myndigheter gjør alt for at resultatet skal være hemmelig helt til valglokalene stenger.

Fransk stemmeseddel

Franske stemmesedler har ordene 'Liberté, egalité, fraternité' - 'frihet, likhet, brorskap' skrevet øverst.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Kristian Elster i Paris

«Le flan est au four» (Puddingen er i ovnen), «La tomate est mûre» (Tomaten er moden).

Nei, det er ikke kodemeldinger sendt over BBC til den franske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig.

I stedet er det kodemeldinger som franske tvitrere har forberedt for å unngå kjempebøter dersom de skriver om valgdagsmålinger eller prognoser før valglokalene stenger klokken 20,00 i dag, skriver Le Monde,

Lov fra 1977

En lov fra 1977 forbyr franske medier å offentliggjøre meningsmålinger eller prognoser på valgdagen før alle valglokaler er stengt. Det skjer klokken 20.00 i dag.

De som bryter lover risikerer en bot på 375.000 euro, eller nærmere tre millioner norske kroner.

For privatpersoner er bøtene noe lavere, de risikerer 75.000 euro, eller knapt 600.000 norske kroner.

Loven åpner også for å annullere valgresultatet dersom noen av kandidatene kan sannsynliggjøre at de har tapt fordi for tidlig publisering av en valgdagsmåling har ført til at de som stemte på slutten av dagen har stemt annerledes enn de ellers ville.

Opprinnelig gjaldt forbudet den siste uken før valget, men etter en endring i 2002 gjelder forbudet bare valgdagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Paris

Aktivister demonstrerte lørdag foran nasjonalforsamlingen i Paris og kalte hele valget en farse.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Har presset målingsfirmaene

Etter at flere utenlandske nettsteder offentliggjorde valgdagsmålinger før lokalene stengte i 2007, har Meningsmålingskommisjonen strammet inn overfor firmaene som foretar meningsmålingene,

De ni største franske meningsmålingsfirmaene har alle gått med på ikke å foreta valgdagsmålinger i år.

Firmaene har også lovet ikke å gi ut prognoser basert på foreløpige resultater til media før valglokalene stenger

– Jeg er ikke enig i ideen om at loven er gammeldags bare fordi den ble vedtatt i en forhistorisk tid, før Facebook, Twitter eller til og med internett, sier Meningsmålingskommisjonens president, Marie-Eve Aubin.

Skal samle inn data

I Frankrike har meningsmålingsfirmaer lov til å ta stikkprøver av avgitte stemmer før lokalene stenger, slik at de kan forberede prognoser.

Det vil de få lov til også i år, og de prognosene vil bli sent til betalende kunder, som TV og radio, men med sperrefrist til klokken 20.00.

Også politiske partier får tilsendt de foreløpige prognosene, men med krav om å holde dem for seg selv.

– Vi vil at valget skal gå fredelig for seg uten innblanding, sier Marie-Eve Aubin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Velgere på Tahiti

I hovedstaden Papeete på den franske stillehavsøya Papeete har valglokalene allerede stengt. Her er det en kvinne som stemmer i Papeete, 19 timer før valglokalene åpnet i selve Frankrike.

Foto: GREGORY BOISSY / Afp

Mindre firmaer lager målinger

Selv om de ni største målingsfirmaene har sagt at de ikke skal foreta valgdagsmålinger, så finnes det mindre firmaer som ikke er bundet av avtalen.

I tillegg kan det fort komme lekkasjer, fra personer i media som har fått tilgang til resultater, fra de politiske partiene, eller fra meningsmålerne selv.

Meningsmålingskommisjonens president, Marie-Eve Aubin, sier at forsøk på å maskere prognoser på Twitter ved å bruke kodesetninger, også vil bli forfulgt.

Blant de kodene som har vært diskutert på franske blogger er å bruke navn på land som kodeord for kandidatene. «Ungarn» skal da stå for Sarkozy, som er av ungarsk herkomst, mens Hollande ikke uventet vil bli «Holland».

Eva Joly vil bli «Norvège» (Norge) og Jean-Luc Mélenchon, som er født i Marokko, vil bli «Maroc».

– Noen av disse kodene er bare alt for gjennomsiktige, sier Aubin og la til at det ikke vil bli sett på som noen unnskyldning.

Kan bli bøtelagt for vegginnlegg på Facebook

Truslene fra kommisjonen taes så alvorlig at nettstedet erwanngaucher har lagt ut en guide til journalister og andre om hva de må passe seg for,

Ifølge nettstedet kan man bli bøtelagt for vegginnlegg om målinger som andre har skrevet på ens Facebook-side dersom man selv deltar i diskusjonen om målingene.

Også om en nettside åpner en cover-it-live-diskusjon om valget, og noen skriver om meningsmålinger der, vil nettsiden være ansvarlig.

Belgia og Sveits

Ved tidligere valg har nysgjerrige franskmenn, på grunn av sine generelt dårlige språkferdigheter, søkt til franskspråklige nettsteder i nabolandene Belgia og Sveits for å omgå forbudet.

Begge landene har franskspråklige regioner, med store nettaviser som blir mye brukt også i Frankrike.
.
Under første valgomgang av forrige presidentvalg, i 2007, var det flere belgiske og sveitsiske nettsider som krasjet på grunn av overbelastning.

Det har fått noen av nettstedene til å legge inn ekstra kapasitet før årets valg, og de er klare til å publisere når, og hvis, de får målingene.

– Med en gang vi får målingene, og får bekreftet at det er rimelig troverdige, publiserer vi dem på internett rundt klokken 17.30, sier nyhetsredaktør hos den sveitsiske kringkasteren Radio-Television Suisse, Jean-Jacques Roth, til avisen Le Parisien tidligere i uken.

Meningsmålingskommisjonen sier at den også vil se det som regelbrudd å lenke videre på sosiale medier, eller andre nettsteder, til sider som publiserer resultater før tiden.

– Alle som bryter lover vil bli saksøkt. Vi håper at advarslene våre har vært effektive, sier Meningsmålingskommisjonens generalsekretær Mattias Guyomar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Seks franske presidentkandidater

De seks viktigste kandidatene i dagens valg. Med klokken fra øverst til venstre: Nicolas Sarkozy, François Hollande, Jean-Luc Melenchon, Eva Joly, Marine Le Pen og François Bayrou.

Foto: DSK / Afp



Vil endre loven

Franske medier er oppgitte over loven som de kaller meningsløs og gammeldags.

– Loven er dårlig, upassende og har blitt forbigått av virkeligheten, skrev debattredaktør for nettsidene til det franske ukemagasinet Express, Eric Mettout, på bloggen sin tidligere i uken.

Til tross for de sterke ordene vil han likevel ikke at Express skal publisere valgdagsmålinger før tiden.

– Det er ikke noen grunn til å bryte loven, men til å endre den, skrev Eric Mettout.

Sarkozy kritiserer loven

Mens hans egne byråkrater overvåker internett for å finne eventuelle syndere, så uttrykker president Nicolas Sarkozy forståelse for de som måtte gå til internett for finne resultater før valglokalene stenger.

I et intervju med radiostasjonen RTL sa Sarkozy at reglene var gått ut på dato og at han «ikke ville bli sjokkert» om innbyggere gikk til utenlandske nettsteder for å finne prognoser.

– Alle har en computer. Skal vi sette opp en digital grense? Skal vi sperre folks pc-er? Hva slags verden er det vi lever i, sa Nicolas Sarkozy i intervjuet.

Les også: - Julenissen stemmer Sarkozy, Hva stemmer Asterix?

Meningsmåling fredag 20. april (siste før valget)

Navn

Prosent

Francois Hollande

30 %

Nicolas Sarkozy

27,5 %

Marine Le Pen

14  %

Jean-Luc Melenchon

14 %

Francois Bayrou

10 %

Eva Joly

2 %

Kilde: Le Parisien

 

SISTE NYTT

Siste nytt