NRK Meny
Normal

Skal hente tsar Alexander III opp av graven

MOSKVA (NRK): Den russiske etterforskningskomiteen vil til bunns i striden rundt den siste tsar. Nå skal levningene etter tsar Alexander III sammenlignes med prøver tatt fra den siste tsarfamilien, som ble henrettet i 1918.

Tsarfamilien

Den siste russiske tsarfamilien vekker fremdeles sterke følelser i Russland

Foto: Romanov Collection, Yale University

Det er den mektige russisk-ortodokse kirken som igjen har presset på for å få til ytterligere undersøkelser av etterlevningene fra den siste russiske tsarfamilien.

Tsar Nikolaj II og hans tyskfødte hustru Alexandra ble skutt under borgerkrigen i Russland natt til 17. juli 1918 av russiske bolsjeviker, som fryktet at familien skulle bli befridd av hvite-styrker.

Også deres fem barn og flere av deres tjenere og hjelpere ble skutt.

Levningene etter det man mente var tsarfamilien, ble funnet utenfor Jekaterinburg allerede i 1979, og de ble begravet i Peter-Paul-festningen i St. Petersburg i 1998. Men da manglet to av tsarbarna, Maria og Aleksej. De ble først funnet i 2007, og alt var gjort klar til å begrave dem 18. oktober i år, sammen med resten av familien.

Men i siste liten ble begravelsen utsatt og det ble bestemt å sette i gang ytterligere undersøkelser.

Les også: Spillet om levningene etter tsar-barna fortsetter i Russland

Dette er Maria Romanova, den nest yngste datteren til den russiske tsaren Nikolaj den 2. Mytene rundt tsarfamilien er mange.

Den russisk-ortodoksekirken tviler

Nå har den mektige russiske etterforskningskomiteen bestemt at også Nikolaj II's far Alexander III, som døde i 1894, skal taes ut av graven for å undersøkes. Dette skal gjørs for en gang for alle slå fast ektheten i de etterlevningene som ble funnet i Jekaterinburg i 1979 og 2007.

Selv om flere grundige undersøkelser, blant annet i England, har slått fast ektheten til disse, så er den ortodokse kirken tvilende, ikke minst etter at den i 2000 helgenerklærte hele tsarfamilien.

– På initiativ fra patriark Kirill har vi derfor bestemt å åpne graven til Alexander III, sier Vladimir Solovjov, som i flere tiår har ledet undersøkelsene rundt den siste russiske tsarfamilien.

Begravelse i februar

Samtidig har også russiske myndigheter satt i gang en kriminal-etterforskning om hva som skjedde i forbindelse med henrettelsen av tsarfamilien i 1918. Striden her har stått om det var lokale bolsjeviker i Ural-området, der Jekaterinburg ligger, som på egenhånd tok initiativet til henrettelsen, eller om ordren i siste hånd kom fra de kommunistiske lederne i Moskva med Vladimir Lenin i spissen.

Ifølge den russiske radiostasjonen Moskvas Ekko skal nå de to tsarbarna, tronarvingen Aleksej og hans søster Maria begraves i St Petersburg i februar 2016, hvis undersøkelsene av deres bestefar tsar Alexander III bekrefter ektheten i det man tror er levningene etter dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt