Hopp til innhold

Skal ha tatt over militærbase i Kirkuk

Irakiske regjeringsstyrker skal ha tatt over en viktig militærbase i kamper om den strategisk viktige byen Kirkuk i Nord-Irak.

Irakiske styrker rykker frem mot oljefelt i Kirkuk

IRAKISKE STYRKER VED KIRKUK: Her rykker de irakiske soldatene frem mot strategisk viktige områder rundt byen Kirkuk i Nord-Irak. Her er de på vei mot et oljefelt.

Foto: STRINGER / Reuters

Irakiske styrker ser ut til å feste et strammere grep rundt byen Kirkuk.

Soldatene har rykket frem mot byen de siste dagene, etter at den har vært kontrollert av kurdere siden 2014 i kampen mot terrorgruppen IS.

Mandag morgen hardnet konflikten til da irakiske styrker gikk inn mot byen:

Ifølge nyhetsbyrået AFP hevder den irakiske hæren at de har tatt kontroll over den største militærbasen ved Kirkuk, nordvest for byen.

Irakiske styrker sier også de har tatt kontroll over flere veier og broer ved Kirkuk fra kurdiske styrker, melder nyhetsbyrået.

En talsmann for de kurdiske styrkene sier ifølge nyhetsbyrået AP at irakiske styrker også har tatt over kontrollen av et olje- og gasselskap og andre industriområder, sør for Kirkuk.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier de er «svært bekymret» over utviklingen i Kirkuk, og sier de følger situasjonen nøye, melder nyhetsbyrået Reuters.

Skal ha vært trefninger sør for Kirkuk

Irakiske regjeringsstyrker har også angrepet kurdiske styrker ved Kirkuk, ifølge flere kurdiske kilder.

Ifølge det regionale kurdiske sikkerhetsrådet (KRSC) har det vært en skuddveksling mellom de kurdiske peshmarga-styrkene, irakiske styrker og iransk-støttet milits sør for Kirkuk.

Også en kommandør for de kurdiske styrkene hevder overfor den kurdiske kanalen Rudaw at det har vært en trefning i området.

Statsminister: – Skal trygge området

Den irakiske statsministeren Haider Al-Abadi sa sent søndag til den statlige tv-kanalen Al-Iraqia at han har beordret styrkene til å sørge for sikkerhet i området i samarbeid med innbyggerne og peshmerga-styrkene.

Kort tid etter ble det meldt om at de hadde tatt kontroll over «store deler av Kirkuk-provinsen», men lokale kurdiske myndigheter avviser dette.

– Peshmerga-styrker vil beskytte Kirkuk og vil ikke tillate at noen skader byen, sier Kosrat Rasul, visepresidenten i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, til Rudaw.

Kirkuk huser mer enn en million mennesker, og flere av innbyggerne melder om at folk har søkt tilflukt i hjemmene sine etter å ha hørt lyder som trolig er skuddveksling.

En soldat holdt vakt utenfor en barneskole i Kirkuk.

HOLDT VAKT: En soldat passet på utenfor en barneskole i Kirkuk som ble brukt som stemmelokale for folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet i september.

Foto: Bram Janssen / AP

Fikk tidsfrist

Ifølge en kurdisk tjenestemann ga myndighetene i Bagdad peshmarga-styrkene i området en frist til klokken 02 natt til søndag på å trekke seg ut av byen og gå tilbake til stillingene de hadde før 6. juni 2014.

Ifølge BBC tydet flere meldinger på at tidsfristen ble utsatt i 24 timer, mens irakiske myndigheter skal ha benektet at noen tidsfrist i det hele tatt var satt.

Natt til mandag lokal tid melder statlige medier at regjeringsstyrker har rykket inn i oljebyen.

Pentagon advarer

Det amerikanske forsvarsdepartementet oppfordrer irakiske og kurdiske styrker til å forhindre en opptrapping av konflikten i området.

– Vi er imot enhver voldelig handling og advarer mot destabiliserende handlinger som stjeler fokus fra kampen mot IS, sier Laura Seal, talsperson for Pentagon.

Fredag gikk den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis ut og sa at USA jobber med å redusere spenningene mellom irakiske regjeringsstyrker og kurdiske soldater.

Anstrengt forhold

Forholdet har vært anstrengt mellom regjeringen i Irak og kurdiske ledere i Nord-Irak etter folkeavstemningen om uavhengighet for den kurdiske regionen 25. september.

Kirkuk-provinsen huser Nord-Iraks største oljefelt, selv om stadig mer olje nå pumpes opp fra områder i sør.

Også disse feltene er gjenstand for bitter strid mellom sentralmyndighetene og kurderne.