Ouattaras styrker skal ha tatt kontroll over Gbagbos residens

Ifølge øyenvitner har det i natt vært voldsomme kamper i Elfenbenskystens største by, Abidjan.

Røyk etter FN-angrep mot Gbagbos militærbase

Røyk og ild var synlig kort tid etter at FN og Frankrike hadde skutt mot Laurent Gbagbos militærbase i Abidjan mandag.

Foto: STR / Afp

De hardeste kampene skal ha foregått i bydelen Plateau der presidentpalasset ligger. Dette skal være de kraftigske kampene siden styrker lojale til presidentvalgvinner Laurent Ouattara mandag annonserte en storoffensiv mot den økonomisk viktige byen Abidjan.

En talsmann for Ouattara sier hans styrker nå har tatt kontroll over president Laurent Gbagbos residens.

Det er uklart om presidenten var hjemme da Ouattaras menn tok kontroll over residensen hans, sier talsmannen, Patrick Achi, ifølge Reuters.

Ouattara-lojale soldater og FN-styrker innledet mandag kveld en storoffensiv i byen. FN-styrkene skjøt fra helikoptre mot flere av president Gbagbos baser i byen, deriblant presidentpalasset og presidentens hjem.

Elfenbenskystens internasjonalt anerkjente presidentvalgvinner, Alassane Ouattara, sa tidligere på dagen at han var klar til å sette inn det avgjørende slaget om Abidjan.

– Målet er å gå mot Plateau og Cocody. Offensiven er innledet, sa talsperson Sidiki Konate for Ouattaras statsminister Guillaume Soro, mandag kveld.

Plateau huser presidentpalasset, og Cocody er Laurent Gbagbos hjemsted.

Sivile i Abidjan

Sivile i Abidjan rekker opp hendene i det de møter Gbagbos styrker i Abidjan mandag.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

FN-angrepet er satt i gang for å nøytralisere våpen som blir brukt mot sivile av Gbagbos styrker.

– Det siste angrepet

Styrker lojale til Alassane Ouattara sa sent mandag kveld at det avgjørende slaget vil stå i kveld og i natt.

– Det endelige angrepet vil skje de kommende timene. Operasjonen vil fullføres, sa Sidiki Konate, ifølge AFP.

FN skyter mot Gbagbo

To vitner fortalte først til Reuters at FN-styrker hadde skutt mot Laurent Gbagbos militærbase i Abidjan tidligere på kvelden mandag.

– Vi så to av FNs MI-24-helikoptre fyre av fire missiler mot militærbasen. Det var en kraftig eksplosjon etterfulgt av mye røyk. Vi ser røyken ennå, sier vitnene.

Litt senere sa FN at styrkene dere også hadde skutt mot Gbagbos bolig og presidentpalasset, ifølge AFP.

– Et kuppforsøk

En av Laurent Gbagbos rådgivere sier at kveldens FN-angrep er ulovlig, og kaller det et kuppforsøk.

– Jeg fordømmer disse handlingene. Den internasjonale koalisjonen ledet av Frankrike og FN skaper bare kaos i landet vårt. Det endelige resultatet av angrepene vil være å ta livet av president Gbagbo sier Toussaint Alain til AFP.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon avviser disse påstandene, og sier at angrepet kun ble satt i gang for å skjerme de sivile. og de må ikke oppfattes som en krigserklæring.

Oattara-soldater kjører i Abidjan

Alassane Ouattaras styrker hevder de har innledet det endelig slaget om Elfenbenskystens største by, Abidjan. Her kjører de rundt i byen for et par dager siden.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Eksplosjoner

Alassane Ouattara er den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i november, men Gbagbo har nektet å gå av. Det politiske vakuumet har utviklet seg til full borgerkrig i det vestafrikanske landet.

Det lød tung beskytning og eksplosjoner i Plateau da aksjonen ble innledet mandag, ifølge en AFP-journalist.

Samtidig kom det meldinger om at om lag 250 utlendinger dro fra Abidjan mandag.

– Franskmenn bortført

Den franske radiokanalen Europe 1 melder mandag kveld at fire personer, deriblant to franske statsborgere, ble bortført fra et av Abidjans finere strøk samme dag. Dette bekreftes av den franske utenriksministeren.

Bortføringen skjedde samtidig som storoffensiven fra Oattara-lojale styrker starter. Det skal ha vært militære Gbagbo-styrker i nærheten av hotellet Novotel, der mennene forsvant.

Franske myndigheter opplyser i kveld at de har bedt sin hær om å bistå FN for å beskytte sivile i Elfenbenskysten. FN skal ha bedt Frankrike om rask hjelp, melder AFP.

Frankrike, landets tidligere kolonihersker, har flere ganger oppfordret Laurent Gbagbo til å fratre.

– Glemmer Elfenbenskysten

Tidligere i dag sa vår egen utviklingsminister Erik Solheim at landet har fått for lite oppmerksomhet.

– Det internasjonale samfunnet klarer ikke å konsentrere seg om mer enn én krise om gangen. Først var det Tunisia, så Egypt og Japan og deretter Libya. Elfenbenskysten har fått altfor lite oppmerksomhet, sier Solheim til NRK.

FN og humanitære organiasjoner avdekket at mer enn tusen mennesker er blitt drept i en rekke massakrer i landet de siste dagene.

Ifølge den internasjonale Røde Kors-komiteen ble minst 800 mennesker drept i det som kan se ut som et rent etnisk oppgjør i Duekoue.

Les også: Både Ouattara og Gbagbo benekter massakre

SISTE NYTT

Siste nytt