Hopp til innhold

Enige om å returnere rohingya-flyktninger

Myanmar og Bangladesh har undertegnet en avtale for å returnere
rohingya-flyktninger, opplyser en myanmarsk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Rohingya-flyktningene bor i skur av plast og bambus

Rohingya-flyktninger i Bangladesh bor i skur av plast og bambus.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vi er klare til å ta dem tilbake så snart Bangladesh sender papirene tilbake til oss, sier Myint Kyaing i det myanmarske arbeids- og innvandringsdepartementet til nyhetsbyrået.

Detaljene i avtalen er så langt ikke kjent, men det skal foreligge en betingelse om at flyktningene må fylle ut skjemaer med personlige opplysninger som myndighetene i Myanmar deretter skal behandle.

Hundretusenvis av rohingyaer har flyktet til nabolandet Bangladesh etter overgrep og forfølgelse i Myanmar.

Flere enn 600.000 på flukt

I forkant av kunngjøringen av avtalen satt Myanmars leder Aung San Suu Kyi i møte med nabolandets utenriksminister Abul Hassan Mahmood i Naypidaw. Møtet fant sted få dager før pave Frans besøker Myanmar og Bangladesh.

Ifølge FN har mer enn 620.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh de siste månedene etter flere angrep fra Myanmars regjeringsstyrker.

Hundrevis av landsbyer er brent ned, og det er meldt om henrettelser og massevoldtekter. FN har slått fast at det drives etnisk rensing i provinsen Rakhine der rohingya-folket bor.

En Redd Barna-rapport fra midten av november forteller om jenter helt ned i niårsalderen som har blitt voldtatt og barn som har sett familien sin bli brent levende.

Må sikre trygghet for rohingaene

Mandag var Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Myanmar der hun hadde samtaler med landets leder Aung San Suu Kyi. Utenriksministeren tok opp situasjonen for rohingaene og etter samtalen påpekte hun at det ikke var nok bare å sikre en trygg retur.

– Det må også sikres at det ikke begås nye overgrep, sa Ine Eriksen Søreide.

– Det internasjonale presset øker, og flere aktører prøver å legge press på de militære. Det mener jeg er en viktig vei å gå, sa den norske utenriksministeren etter møtet i Myanmars hovedstad Naypyidaw.

SISTE NYTT

Siste nytt