NRK Meny
Normal

Skal granske massevoldtekt

Ti menn er arrestert i en ny voldtektssak i India. Protestene fortsetter og myndighetene skal granske gjengvoldtekten som førte til store demonstrasjoner i landet.

Demonstrasjon India

Protestene i New Delhi fortsetter. Onsdag brente demonstranter en dukke som skal forestille en voldtektsmann.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp

I flere dager har rasende kvinner og menn demonstrert i protest mot gruppevoldtekten av en 23 år gammel kvinne i New Delhi. Hun ble kastet ut av bussen etter overfallet. Også mannen hun var sammen med, ble alvorlig skadd da han forsøkte å stanse overfallet. Kvinnen ble slått med en jernstang og ligger fremdeles hardt skadd på sykehus.

Ifølge politietterforskningen og andre rapporter pågikk voldtekten i over 40 minutter bak i bussen, som hadde stanset for å ta om bord de to ofrene etter en kinoforestilling.

Strengere straffer

Reaksjonene var kraftige da folk ble kjent med det som hadde skjedd. Mange tusen demonstrerte i protest mot volden mot kvinner. En politimann ble hardt skadd i sammenstøt og døde senere av de skadene han fikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

New Dehli stengt

Politiet sperret av sentrum av New Delhi i et par dager i et forsøk på å hindre nye demonstrasjoner.

Foto: Mustafa Quraishi / Ap

Nå sier regjeringens talsmann, finansminister P. Chidambaram, at en tidligere dommer, Usha Mehra, har sagt ja til å lede en granskingskommisjon.

– Granskingen vil identifisere eventuelle forsømmelser i politiet eller hos andre. De skal også foreslå nye og strengere straffer, sa ministeren etter en regjeringskonferanse onsdag.

Han sa at kommisjonen skal komme med sine rapport om 30 dager.

Ti menn voldtok i to timer

Også onsdag var det demonstrasjoner i den indiske hovedstaden. Rundt 200 mennesker, blant dem kvinner og skolebarn, møtte opp i sentrum av byen der de ropte slagord mot myndighetene.

Julaften skal ti menn i det mer grisgrendte området Tamil Nadu ha overfalt den mannlige følgesvennen til en kvinne, før de byttet på å voldta henne i to timer.

– Kvinnen og mannen satt ved elvebredden mandag kveld da de ble angrepet. Vi har nå arrestert ti mistenkte og de er siktet for voldtekt, sier politisjef A. Radhika til nyhetsbyrået AFP.

Kvinnen er på sykehus, tilstanden hennes skal være stabil.

Kvinnedemonstrasjon India

– Nok er nok, sier mange kvinner i India nå.

Foto: Ajit Solanki / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt