Skal gjennomgå alle flydata på nytt

I håp om å finne nye spor av det savnede Malaysia Airlines-flyet skal en rekke eksperter undersøke alle flydataene fra MH370 en gang til.

MALAYSIA airlines MH370 savnet fly
Foto: STRINGER / Reuters

Letingen etter Malaysia Airlines-flyet har ført til mange funn og mange skuffelser for både pårørende og letemannskaper. En nesten to måneder lang leteaksjon har ikke ført frem.

Derfor skal eksperter fra Malaysia, Kina og Australia nå analysere dataene på nytt for å undersøke om letemannskapene leter på rett sted.

Passasjerflyet MH370 fra Malaysia Airlines var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing natt til lørdag 8. mars da det brått endret kurs og mistet kontakt med flykontrollene. Det var 239 mennesker om bord i flyet, et flertall av disse fra Kina.

Logisk å gå tilbake

Leting etter Malaysia Airlines 370

Letingen etter Malaysia Airlines-flyet har ført til mange funn og mange skuffelser for både pårørende og letemannskaper.

Foto: AP/Reuters

Ekspertene møttes i Australias hovedstad Sydney for å planlegge neste steg i leteaksjonen ifølge nyhetsbyrået Ap. Onsdag begynner arbeidet med å analysere alle data fra flyet på nytt.

– Vi har kommet til et punkt hvor det er veldig logisk å gå tilbake å se på alle data som foreligger for å forsikre om at man ikke har oversett noe, sier leder for leteaksjoner Angus Houston til reportere i Canberra.

Få spor etter flyet

Etterforskningen har vært hemmet på grunn av manglende trafikkdata fra det forvennede flyet. Så langt har letemannskaper søkt etter flyet i et område på over 4,6 millioner kvadratkilometer uten å finne noen ledende spor.

– Dessverre har vi ikke funnet noe. På bakgrunn av informasjonen vi har innhentet under søket har vi vært sikre på at vi leter på riktig sted, men nå reises tvil i og med at vi ikke har funnet noen spor av flyet, sier Australias samferdselsminister Warren Tuss til Ap.

En ukelang leteaksjon i havoverflaten ble i forrige uke avsluttet etter at eksperter fastslo at flyet etter all sannsynlighet har sunket.

Kan ta to år

Sjefskoordinator Angus Houston har sagt at undervannssøk etter flyet kan ta opptil to år.
Houston møtte med Malaysias forsvarsminister Hishammuddin Hussein og den kinesiske samferdselsministeren Yang Chuantang i Canberra for å kartlegge de neste trinnene i undervannssøket som skal konsentreres om et område på 60 000 kvadratkilometer.

Regningen vokser

Også det økonomiske aspektet ved leteaksjonen har vært diskutert og australske myndigheter åpner døren for at flyprodusenten Boeing kan bidra økonomisk. Australias fungerende statsminister Warren Truss sier produsenten av det forvennede flyet også bør ha en interesse av at flyet blir funnet og at eventuelle mangler ved flyet blir oppdaget.

Det er anslått at den nye søksfasen kan koste over 60 millioner australske dollar, noe som tilsvarer over 330 millioner norske kroner skriver nyhetsbyrået Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt