Skal diskutere nytt Haiti i Afrika

Den afrikanske union (AU) ble i dag enige om å vurdere det senegalesiske forslaget om å opprette et nytt land for de hjemløse etter jordskjelvkatastrofen i Haiti.

Senegals president Abdoulaye Wade

Senegals president Abdoulaye Wade ønsker at alle som er rammet av jordskjelvet i Haiti skal få komme til Afrika.

Foto: Fabrice Coffrini / Scanpix/AFP

Ideen ble først luftet av Senegals president Abdoulaye Wade, som sa at folket på Haiti sin opprinnelige historie som afrikanske slaver, ga dem retten til et nytt liv i Afrika.

AU-formann Jean Ping

AU-formann Jean Ping.

Foto: Jon Black / Scanpix/AP

– Plikt og solidaritet

AUs komitéformann Jean Ping sa til lederne på det årlige toppmøtet i Etiopias hovedstad Addis Abeba at temaet vil bli oppe til diskusjon i løpet av det tre dager lange møtet.

– Det er med en følelse av plikt og solidaritet at vi går videre med forslaget om å tilrettelegge hjemkomsten for de som ønsker det etter katastrofen som herjet Haiti, sa Ping.

Senegals president Wade sa at hans land og andre afrikanske stater burde gi alle fra Haiti statsborgerskap dersom og der de ønsker det, og han oppfordret til et masseadopsjonsprogram for alle foreldreløse etter jordskjelvet.

– Vi føler oss knyttet til Haiti, sa Ping.

Ideen om et nytt land ligner ideen for Liberia, som på midten av 1800-tallet ble etablert av frigitte amerikanske slaver.

Satte frem forslaget 17. januar

Senegals president ble tidligere i januar intervjuet av en fransk journalist. Da dro han linjer fra dagens situasjon til opprettelsen av Liberia.

– I dag er folket der integrert med de andre afrikanske folkene. De er alle av afrikansk avstamning uansett, og de ble først fraktet til Amerika mot sine viljer, sa Wade.

Han mener det ikke er så ekstraordinært å forflytte de som ønsker det - å finne et område et sted i Afrika.

– Og sammen med det internasjonale samfunnet skape en by, og hvorfor ikke et land, sa Wade.

En talsperson for den senegalesiske regjeringen sa senere til Euronews at hvis et slikt område skulle ligge i Senegal, ville det bli gitt et fruktbart sted til opprettelsen av et nytt land.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt