Innenriksministeren skal danne ny regjering i Tunisia

Presidenten i Tunisia har gitt innenriksminister Ali Larayedh (57) oppdraget med å danne ny regjering etter den tidligere statsministeren Hamadi Jebali trakk seg.

Innanriksminister Ali Larayed i Tunisia.

Innenriksminister Ali Larayedh har fått i oppdrag å danne ny regjering i Tunisia.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Regjeringspartiet Ennahda foreslo Larayedh tidligere i dag.

Hamad Jebali gikk av tirsdag da forsøkene på å danne en regjering av uavhengige eksperter mislyktes, mye på grunn av motstand i hans eget parti Ennahda.

Les også: Tunisias statsminister trekker seg

Ennahda-lederen Rached Ghannouchi og Larayedh møtte president Moncef Marzouki i ettermiddag der Larayedh fikk regjeringsoppdraget.

Larayedh har 15 dager på seg til å sette sammen en regjering, men presidenten understreket at det haster og ba Larayedh arbeide så raskt som mulig.

Moderat og samarbeidsvillig

Larayedh ble fengslet og torturert under regimet til den styrtede diktatoren Zine El Abidine Ben Ali, og har vært innenriksminister siden Ben Ali ble tvunget i eksil for to år siden.

Les også: Kan ikke hoppe bukk over de folkevalgte

Larayedh blir sett på som moderat og samarbeidsvillig, ifølge nyhetsbyrået AFP. Likevel kan han vente motstand fra opposisjonen.

Liberale politikere har lenge kritisert innenriksdepartementet for ikke å ha gjort nok for å stanse vold ytterliggående islamister står bak mot blant andre journalister og kunstnere.

De samme kritikerne roser imidlertid Larayedh for å slå ned på militante islamister med tilknytning til Al Qaida.

Det moderate islamistpartiet Ennadha, som Larayedh representerer er størst i den folkevalgte forsamlingen med 89 av 217 plasser. President Moncef Marzouki representer det verdslige partiet Kongress for republikken som er nest størst med 29 plasser.

Partiet har gjort det klart at de blir med i en ny Ennadha-ledet regjering. Dermed skulle en ny regjering ha flertall.

Politikerdrap og uro

Uroen i Tunisia har toppet seg de siste ukene etter drapet på opposisjonspolitikeren Chokri Belaid.

Demonstrasjonene etterpå har skapt den alvorligste politiske krisen i Tunisia siden Ben Ali ble styret da befolkningen gjorde opprør mot et mangeårig undertrykkende regimet.

Opprøret i Tunisia var begynnelsen på det som seinere er kalt Den arabiske våren.

SISTE NYTT

Siste nytt