Hopp til innhold

– Bortføringen er en norsk Watergate-skandale

Khalid Skah lover ny bevis mot den norske stat.

Khalid Skah

Khalid Skah i august 2009.

Foto: ABDELHAK SENNA / Scanpix/AFP

Olav Døvik og Mohammed Alayoubi byline
Foto: NRK

Khalid Skah sier til NRK at han senere i dag vil komme med svært sensitiv informasjon om hva som egentlig skjedde da de to barna hans ble ført tilbake til Norge i 2009.

Han mener han kan bevise at den norske stat har vært direkte involvert i kidnapping av barna hans.

Les: Marokkos utenriksminister på banen i Skah-saken

Norske soldater hjalp barna ut av Marokko

Det har gått en uke siden VG avdekket at to norske spesialsoldater bisto med å smugle Khalid Skahs barn ut av Marokko.

Skahs ekskone Anne Cecilie Hopstock hadde i to år jobbet for å få barna sine tilbake til Norge, og det var hun som initierte den private aksjonen som fant sted i slutten av juli i fjor.

En tidligere politimann skal ha organisert flukten fra det nordafrikanske landet.

Les mer: – Norske offiserer smuglet Skahs barn ut av Marokko

Det har versert usikkerhet rundt opplysningene om at flere i Norge visste om aksjonen og planene om å få Skahs barn ut av landet.

Se også: Kjente til soldatenes bortføring i et halvt år
Les: – Jeg kan ikke straffe noen
Les mer: Faremo og Forsvaret tause om Skah-saken

– Virker som en krig

– For meg virker dette som en krig når et land sender soldater til et annet land og gjennomfører en slik aksjon, sier Khalid Skah på telefon.

Han mener det bare er tull når den norske forsvarsministeren sier at de to offiserene som hjalp til under flukten ikke var på jobb.

Les: – Soldatene gjorde det i fritida

– Dette er ikke noe Forsvaret som sådan har vært involvert i, uttalte Major Christian Øverli i Forsvarsstaben til NRK da opplysningene ble kjent.

Han påpeker at soldatene tok på seg oppdraget i fritida, noe forsvarsministeren bifaller.

– Begge offiserene var på ferie da dette skjedde, og etter at de kom hjem igjen til Norge, fortsatte de ferien sin, forteller forsvarsminister Grete Faremo, og legger til at de to ikke skal ha brukt noe militært utstyr da de hentet ut barna.

Les mer: Marinejegere hentet ungene til Skah i egen ferie

– Mafiatendenser

– Personene som smuglet ut barna har bodd i ambassaden mange ganger før. I juni i fjor brøt de seg inn i leiligheten min, hevder Skah.

Han mener dette var et mislykket forsøk på å kidnappe barna.

– Jeg har opplysninger om at de har vært i Marokko mer en 20 ganger og brukte ambassaden som base.

Skah sier aksjonen har mafiatendenser, og sier det er trist at en stat skal blande seg i en familiesak som retten vanligvis skal ta seg av.

– Dette er en norsk Watergate-skandale. Den norske residensboligen ble brukt som base for kidnapping av mine barn, sier Skah.

– Ikke lenger en skilsmissesak

I Marokko skriver flere av de nasjonale avisene om Skah-saken. De har blant annet brukt det norske tv-intervjuet der barna sier de dro frivillig.

Les: - Det var vårt eget valg å rømme

Til avisen svarer Skah at staten Norge bruker propagandametoder når de lar barna stå fram på tv og fortelle historien slik norske myndigheter vil at den skal bli fortalt.

Kommentatoren i en av de største marokkanske avisene, Almassae, skriver i dag at denne saken ikke lenger er en skilsmissesak.

– Nå handler den om Marokko som land og landets suverenitet.

Det blir blant annet trukket fram at FrP-leder Siv Jensen har uttalt at det som skjedde er bra . Kommentatoren mener norske myndigheter har tråkket på Marokkos land og navn.

SISTE NYTT

Siste nytt