NRK Meny
Normal

Sju millioner hjemløse

I Bangladesh kan sju millioner mennesker ha blitt hjemløse etter syklonen som herjet landet på torsdag.

Bangladesh
Foto: Farjana KHAN GODHULY / AFP

Til nå er 3.100 mennesker funnet døde, men hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne mener at så mange som 10.000 kan ha mistet livet.

NETT-TV: Hjelpen når ikke frem

Blokkerte veier

Myndighetene satte inn hæren, men med veier blokket eller i mange tilfeller rett og slett borte, var det en stri tørn å få fram forsyninger til folk som hadde ventet i fire dager. Tilgangen til den lavtliggende sørkysten, der nesten ingen boliger er blitt stående, var blokkert fordi veiene til områdene er uframkommelige.

Mange steder er lange strekninger av veiene vasket bort. Soldater og hjelpearbeidere måtte fjerne nedfalne trær og hustak for å komme fram, ofte uten annen redskap enn økser. Matvarelagre, avlinger, husdyr og drikkevannskilder ble feid bort av en seks meter høy stormflo som dundret innover kystområdene sammen med syklonen.

Frykt for epidemier

Oppblåste lik av mennesker og dyr strødd rundt om skapte frykt for epidemier, ikke minst siden det er minimalt med medisinsk hjelp tilgjengelig. Stormen er den verste som har rammet Bangladesh på ti år. De fleste som mistet livet, døde som følge av stormfloen som la hele landsbyer under vann, eller av at trær eller flyende skrot knuste de gebrekkelige husene av bambus og blikk.

Det er ikke mat eller drikkevann. Lik flyter fortsatt i elvene og rismarkene, sier læreren Abdul Zabbar i Barguna-distriktet. Han tror folk ikke holder ut mye lenger og legger til at hele risavlingen er skylt bort. En 25 år gammel kvinne, Jahanara, fortalte at hun hadde klamret seg til et tre mens hun så på at vinden rev med seg alt rundt henne, inkludert ektemannen, to sønner og moren, og klærne hun hadde på.

- Jeg mistet seks familiemedlemmer, og nå er jeg redd for at de tre av oss som er igjen, skal dø av sult, sier den 55 år gamle bonden Sattar Gazi.

Utsatte øyer

På den lille øya Majher Char greide Zabbar Mia å redde sine to fettere ved å binde dem fast i et palmetre mens syklonen raste. Bare en håndfull barn overlevde av de 70 som bodde der. Mange av de hundrevis av små, lavtliggende øyene i Bengaldeltaet, de såkalte chars som består av skiftende sandbanker, er blant områdene der myndighetene ennå ikke har noen oversikt over hvor mange som er døde.

Syklonen er også en økologisk katastrofe siden mangroveskogen Sunderbans, der den utrydningstruede bengalske tigeren har et av sine siste tilholdssteder, lå midt i stormens kurs.

Paven appellerte om internasjonal solidaritet med Bangladesh, mens USA kunngjorde at to krigsskip med 20 helikoptre hver som kan brukes til medisinsk evakuering og kartlegging av det berørte området, skal settes inn. FN, EU, flere europeiske land og Filippinene har også bevilget penger til hjelpeinnsatsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt