Minst sju drept i angrep sør i Israel

Minst sju israelere ble i dag drept i tre koordinerte angrep mot to busser og andre kjøretøyer nær badebyen Eilat, nær grensen til Egypt.

Video Skyting mot israelsk buss

Flere mennesker har blitt drept etter en serie koordinerte angrep mot to busser og flere biler i det sørlige Israel.

En såret mann blir kjørt bort av ambulansepersonell.

En såret mann blir kjørt bort på båre av ambulansepersonell.

Foto: DUDU GRUNSHPAN / Reuters

Soldater fra den israelske hæren kom i kamp med angriperne, og ubekreftede meldinger går ut på at seks eller sju av dem er drept. Det er uklart om dette er alle angriperne, eller om noen fortsatt kan være på frifot.

Motangrep drepte seks

Seks israelske sivile og en soldat ble drept i angrepene, mens 25 andre ble såret. Angrepene er de verste i Israel på tre år.

Israels forsvarsminister sier at militante palestinere fra Gazastripen står bak angrepene, og at de kom seg inn i Israel via Egypt. Både Barak og statsminister Bejamin Netanyahu karakteriserer angrepene som svært alvorlige, og begge varslet kraftige motangrep.

Netanyahu sier terroren er et angrep på israelsk suverenitet.

Noen timer etter angrepene gikk israelske fly til angrep på et hus på den sørlige Gazastripen, og seks personer ble drept. Lederen for den militante gruppen Folkets mostandskomiteer (PRC) og flere av hans nære medarbeidere ble drept i angrepet.

Ehud Barak sier det var denne gruppen som gjennomførte angrepene i Israel i dag. Gruppen er i opposisjon til styrende Hamas, som på sin side bedyrer at de ikke har noe med angrepene i dag å gjøre.

BBC melder at angriperne hadde selvmordsvester på seg, og at en av dem sprengte seg selv i luften om bord i en buss. De skal ha hatt store mengder våpen med seg, blant annet veibomber.

Israelske soldater driver førstehjelp på sårede.

Israelske soldater driver førstehjelp på sårede etter angrepene sør i landet.

Foto: Yosi Ben / Ap

Like ved grensen

Det var en buss fra selskapet Egged som først ble truffet av skudd 30 kilometer nord for feriebyen Eilat ved Rødehavet mens den kjørte på riksvei 12, som går like ved grensa til Egypt, ifølge israelsk radio og ambulansetjenesten.

Det er ikke klart hvor skuddene kom fra. Enkelte kilder sier de kom fra den andre siden av grensa, mens andre, blant dem avisa Haaretz, sier at det var væpnede menn som fulgte etter bussen i en bil.

Israelsk radio meldte senere at enda ett eller flere kjøretøy var angrepet med skytevåpen i det samme området, og at flere mennesker var drept.

Gjerningsmennene funnet

Israelske soldater sporet opp de antatte gjerningsmennene, kom i kamp med dem og drepte dem, ifølge israelsk radio.

De første meldingene gikk ut på at fem mennesker var lettere såret i det første angrepet, og fem til i det andre.

Senere meldte israelsk fjernsyn at sju mennesker ble såret i det første angrepet og flere mennesker drept i det andre.

De første meldingene sa at bussen som ble angrepet, nettopp hadde reist fra Eilat, mens Egged senere meldte at den var på vei fra Beersheva til Eilat.

En reporter i israelsk radio kaller hendelsen et terrorangrep, og TV-bilder viste flere kulehull i frontruta og knuste vinduer langs bussens side.

Meldinger om en eksplosjon i Beersheva ble senere trukket tilbake av israelsk radio.

Bekymret for Egypt

Israel har flere ganger uttrykt bekymring for at militante grupper kunne utnytte det politiske vakumet etter opprøret mot Mubarak-regimet.

Egypt har den siste tiden trappet opp sikkerhetstiltakene i Sinai-ørkenen som grenser til Israel og Gazastripen.

Egyptiske sikkerhetsstyrker opplyste tirsdag at de hadde slått ned på flere væpnede grupper i Sinai som planla angrep på en gassledning til Israel og Jordan.

Egyptiske myndigheter sier det ikke er noe som tyder på at angriperne tok seg inn i Israel fra Egypt. De sier deres patruljer langs grensa ikke hadde oppdaget noe mistenkelig.

Israelske soldater bærer bort en såret.

Israelske soldater bærer bort et såret menneske etter angrepene sør i landet.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt