Hopp til innhold

Her får stormrammede nordmenn vann, vafler og strøm

NEW YORK (NRK.no): Sjømannskirken er offisielt evakueringssted for nordmenn i New York. Under stormen Sandy har de fått en ny rolle, som ladested for strømløse.

Maja Henig Kjennerud og Thor Edvard Holm.

LADER BATTERIENE: Thor Edvard Holm og Maja Henig Kjennerud er innom kirken for å få ladet opp de de trenger av utstyr. De er to av mange som har vært innom og lånt kontaktene.

Foto: Laila Bakken / NRK

Laila Bakken, USA
Foto: NRK

I en krok på gulvet i bygningen på 52. gate sitter tre nordmenn med hver sin smarttelefon. Den tilhørende ledningen går til et støpsel i veggen – som virker.

– Det gjør det nemlig ikke der vi bor, vi er strømløse for tiden, sier Maja Henig Kjennerud og Line Vågsmyr. De aner ikke når strømmen kommer tilbake, det gjør heller ikke myndighetene.

Men de er i selskap med 6,5 millioner til, 800.00 av dem i New York.

– Jeg er husløs i tillegg, supplerer Thor Edvard Holm.

– Sist jeg sjekket stod det 10 cm grumsete vann over gulvet. Ikke akkurat et sted å sove, derfor får jeg bo midlertidig hos disse, sier han og nikker til sin venstre side.

Studentkollegaen Line har husrom, men altså ikke strøm.

Jakten på strømmen

Den norske institusjonen med tradisjoner tilbake til 1878 er innhentet av moderne tider og teknologien.

– De fleste av dem som har vært innom her, unge som eldre, har stort sett vært på jakt etter strøm – et sted å lade mobiltelefoner og PC-er. Eller et Internett som virker, sier sjømannsprest og leder av Sjømannskirken, Margrethe Glad.

Margareth Glad

TILBYR STRØM OG OMSORG: Sjømannsprest Margareth Glad.

Foto: Laila Bakken / NRK

Utover det har mange klart seg selv. Vi har faktisk ikke trengt å huse noen, selv om vi har kapasitet og var forberedt.

– De fleste har trengt ren praktisk hjelp – foruten strømmen og nettet – til å sjekke om flyet er avlyst, bestille nye billetter eller å booke om hotellet.

– Noen har vært innom for å hente vann og mat, andre har vært innom for å varme seg, det er kaldt i strømløse leiligheter, forteller hun.

Noen kan kanskje mene det stor avstand mellom gudshus og ladestasjon, men ikke Glad.

– Er man et samlingssenter med en viktig bistandsoppgave, så er man det. Da gjelder det å bistå for å løse små og store problemer, mener presten, som kjører med ekstraordinære åpningstider for tiden.

Som lyden av en jetmotor

Det har vært mest turister som har søkt kirkens hjelp.

– De fastboende har et annet nettverk enn turister, når uvær og katastrofer rammer. De har litt ekstra behov for informasjon. Men sammen med det norske konsulatet ringte vi rundt til norske fastboende, for å sjekke at alle vi har på listen, var i trygghet.

Elisabeth Hystad

KJERNEVIRKSOMHET: Elisabeth Hystad har overtatt arbeidet med sjømannskirkens oppgave, vafler.

Foto: Laila Bakken / NRK

– Konsulatet måtte selv evakueres, og de ansatte jobbet hjemmefra, så vi ble det eneste offisielle norske stedet som holdt åpent, sier Glad.

Hun roser byens myndigheter for god og klar informasjon, som har vært klar og tydelig. Og selv om stormen er over, regner hun med jevnt sig av besøkende de neste dagene.

– Foruten de strøm- og nettløse, så er vi for mange en trygghetsbase, sier Glad.

Hun unnslår seg heller ikke for å bistå en amerikaner eller to.

– Jeg var ute midt under de sterkeste vindkastene, for å sjekke at vi hadde sikret bygningen tilstrekkelig. Da kom en gammel, i pen kåpe og pysjamas mot meg, noe forvirret. Hun kunne ikke skjønne hva den bråkete lyden var, og var redd for at fly var i ferd med å styrte midt i byen.

– Hun skjønte ikke at det var vinden. Og hun hadde rett, det var som å stå midt under motoren til en jumbojet. Det bråkte noe avsindig på det verste. Da jeg fikk forklart at det var «bare» var naturen, takket hun pent og utbrøt: «Da kan jeg trygt gå til sengs igjen». Sånn kan man også ta det, sier Margrethe Glad.

Våkner til liv

Utenom i de verst rammede områdene, er forholdene i ferd med å komme tilbake til det normale.

Flyplassene som betjener millionbyen har så vidt åpnet igjen. JFK International Airport startet å ta imot innkommende fly i går kveld, Newark åpner med redusert trafikk i dag mens La Guardia foreløpig forblir stengt. Men det vil trolig ta dager før flytrafikken går som normalt.

Broene over til Manhattan er åpne, enkelte av tunnelene også. Noen toglinjer skal forsøke å ta opp igjen trafikken, men det store spørsmålet er den oversvømte T-banen, når den er i drift igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sjømannskirken

VÆRFAST: Kirkens husmor Camilla Grimsby følger med i det Morten Espeland sjekker om han kommer hjem i dag.

Foto: Laila Bakken / NRK

Grønnsåpen i boks

– Har du husket på å ringe mamma, da? For å fortelle at du har det bra? Det er viktig å berolige de urolige, sier Sjømannskirkens husmor Camilla Grimsby til fotograf Morten Espeland. Han forsøker å finne ut om flyet til selskapet Brussels Airlines vil lette som planlagt klokken 20 i kveld. Det er ingen enkel oppgave.

Han har forsonet seg med at han trolig ikke får med seg alt han skulle ha med tilbake.

– Det står hos en kamerat som bor på Long Island, og Long Island er isolert. Så det ser dårlig ut, sukker Espeland – før han understreker at det kunne vært verre.

Leilighet NY

VANSKELIGE HJEMMEFORHOLD: Det er ikke spesielt beboelig når vannet står midt på førsteetasje.

Foto: Hilde Skappel / NRK

Skilt

IRONISK BUDSKAP: Midt i vannet flyter et skilt med påskriften «Vått gulv».

Foto: Hilde Skappel
– Ja, det har nesten vært som en tvunget hyttetur, sier sidemann Carolina Grønsleth.

– Med stearinlys og uten teknologi. Vi har jo til og med pratet sammen, masse, sier hun og ler.

Kirken har alltid et godt utvalg av nordiske og norske varer nordmenn med norgeslengsel kan kjøpe. Inkludert grønnsåpe med og uten furunålslukt.

– Jeg har allerede sikret meg en flaske. Jeg må jo hjem å vaske på et tidspunkt, sier Thor Edvard Holm, før han legger til:

– Regner med det blir en guffen oppgave. Men jeg er jo ikke alene om akkurat det.

SISTE NYTT

Siste nytt