NRK Meny
Normal

Sjølvmordsåtak drap titals i Syria – NATO oppmodar til våpenkvile

Minst to sjølvmordsbombarar slo til nær Syrias hovudstad Damaskus i dag. Fleire titals skal vere drepne i åtaket som retta seg mot ein av regimets militærbasar.

Bilbombe i Damaskus

VANLEG METODE: Bilbomber er vorte eit vanleg våpen for opposisjonen i kampen mot Bashar al-Assads regime. Her etter ei bilbombe har gått av i Damaskus 7. oktober i år.

Foto: SANA / Reuters

Sjølvmordsbombarane slo til måndag kveld, og igjen er åtaket retta mot ein militær installasjon som tilhøyrer Assad-regimet.

– Dusinvis av menneske er drepne i to sjølvmordsåtak mot flyvåpenbasen i Harasta, seier leiaren for den opposisjonelle aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights, og held fram:

– Fleire hundre er framleis fanga inne i bygningen, og me veit ikkje korleis det går med dei.

Allereie skal ei gruppe ha teke på seg skulda for åtaka. Den islamistiske gruppa Al-Nusra, som tyder siger på arabisk, skreiv på deira Facebook-gruppe at dei hadde utført åtaket. Dei skreiv vidare at fleire tonn med sprengstoff vart nytta.

I morgontimane heldt FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Frankrikes president Francois Hollande ein pressekonferanse, og valden i Syria var temaet. Saman kom dei med ei kraftig oppmoding til det syriske regimet om å stoppe sine åtak.

Eg har sendt ei melding til den syriske regjeringa, og oppfordra dei til å erklære ei einsidig våpenkvile umiddelbart, sa Ban Ki-moon på pressekonferansen.

(Artikkelen held fram under biletet.)

Aleppo, Syria

KAMPAR OVER HEILE SYRIA: Heile landet er no i krig, og ingen område er spart. Her frå ein stad like utanfor Aleppo.

Foto: STR / Afp

Nye kampar langs grensa til Tyrkia

Afghanistan

STØTTAR TYRKIA: Generalsekretæren i NATO, Anders Fogh Rasmussen, har allereie forsvarsplanar klare dersom Tyrkia treng det.

Foto: MARK GRAHAM / Afp

I dag er det òg meldt om ferske trefningar mellom Syria og NATO-medlemmen Tyrkia langs grensa mellom dei to landa. Desse kampane har no halde fram i ei veke. NATOs forsvarsministrar møttest i dag i Brussel, og her vart det klart at Tyrkia vil få all nødvendig støtte frå alliansen.

– Me har laga klar planar som har mål om å beskytte og forsvare Tyrkia dersom det vert naudsynt, seier Anders Fogh Rasmussen, NATOs generalsekretær.

Den militære leiaren for dei tyrkiske styrkane var i dag på plass og inspiserte sin hær i dag. Det internasjonale samfunnet fryktar det verste dersom det skal bryte ut krig mellom dei tidlegare allierte.

– Opptrappinga av konflikten langs den syrisk-tyrkiske grensa, og effekten konflikten i Syria har på Libanon, er ekstremt farleg, sa Ban Ki-moon på ei samling i World Forum for Democracy i Strasbourg i går.

Nye tal på drepne menneske kjem kvar dag. Gårsdagen nådde 141 drepne, i fylge organisasjonen Syrian Observatory for Human rights. Til saman kan så mange som 32 000 vere drepne sidan opprøret starta for nesten 20 månader sidan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt