Hopp til innhold

Sjeldne «isegg» funnet på strand i Finland

Det største «isegget» på øya Hailuoto var like stort som en fotball. Bølgene har skapt fenomenet som viste seg i et 30 meter bredt belte stranda.

"Isegg" funnet på en strand nord i Finland

Paret som fikk se disse «iseggene», fikk seg en overraskelse da de skjønte det var skapt av bølgene. Isklumpene er formet ved å bli rullet rundt og rundt inne på stranda.

Foto: Risto Mattila

Amatørfotograf Risto Mattila kom over dette isfenomenet da han gikk tur med kona ved Bottenviken nord i Finland.

Han har ikke sett maken, selv om han har bodd i dette området og gått utallige turer der i de siste 25 årene.

Paret bor ikke langt unna øya Hailuoto i den finske byen Oulo.

– Kona og jeg stod der og måtte virkelig beundre disse fint formede «iseggene». Siden jeg hadde kamera med meg bestemte jeg meg for å forevige dette uvanlige synet, sier han til finske YLE.fi.

Sjeldent fenomen

Isspesialisten Jouni Vainio fra Det finske meteorologiske institutt sier at dette ikke er noe overnaturlig fenomen, selv om det er sjeldent.

Han bemerker at formasjonen bare trenger den rette temperaturen og de riktige forholdene i det kalde vannet i Bottenviken.

Vainio forteller videre at vannet må være nær frysepunktet. Den grunne og sandete stranden må ha en vannstand som er på riktig sted mellom flo og fjære.

Fryser seg store

– Så må det også være noe å fryse seg rundt. En start på «isegget» som kan være et snøflak, en liten stein eller noe annet som flyter i vannet, sier han til YLE.

Isspesialisten mener en passende vind må føre den lille snøballen frem og tilbake i vannet. Helt til den legger på seg mer og mer og til slutt ender som et «isegg».

– For mye vind ville hindre isen å forme seg på denne måten, og hvis det er stille ville vannet utenfor stranden bare fryse til en stor isflate, sier Vainio.

SISTE NYTT

Siste nytt