NRK Meny
Normal

Sjeldent nederlag for våpenlobbyen

Velgerne i den amerikanske delstaten Washington stemte med stort flertall for et forslag om å kontrollere bakgrunnen til personer som vil kjøpe våpen.

Mann, kvinne og plakat

Nicole Hockley (t.v.) gir Jordan Fuzie en klem i et lokale for valgarbeidere som arbeidet for å få forslag 594 – forslaget om våpenkontroll – vedtatt i Washington. Nicole Hockley mistet sin seks år gamle sønn Dylan i skoleskytingen i Newtown for nesten to år siden.

Foto: Elaine Thompson / Ap

114. desember 2012 ble 20 barn og seks voksne drept på Sandy Hook Elementary School i Newtown i Connecticut.

Tragedien ble starten på en debatt om våpenlovgivningen og president Barack Obama tok til orde for å innføre nye og strengere våpenlover.

Til tross for at meningsmålinger viste støtte til strengere våpenlover har det ikke blitt vedtatt endringer, hverken på føderalt plan eller i noen av USAs 50 delstater.

Ikke bare har ikke kongressen vedtatt noen våpenkontrollov, forslagene om nye lover er blitt stoppet før de engang blitt tatt opp til avstemning.

På delstatsplan har ting også gått våpenlobbyens vei. I oktober ble en lov som ga innbyggerne i Illinois retten til å bære skjulte våpen innført.

Illinois var den siste delstaten med et slikt forbud, og dermed er det nå tillatt å bære skjulte våpen i alle delstatene, skriver The Atlantic.

Første nederlag siden Newtown

Under tirsdagens valg fikk imidlertid tilhengerne av våpenkontroll en sjelden seier.

Med nesten 60 prosent av stemmene vedtok innbyggerne i delstaten Washington et forslag om våpenkontroll i en folkeavstemning.

Det nå vedtatte forslaget forbyr ikke våpen, men krever at det blir gjort omfattende undersøkelser som bakgrunnen for alle som vil kjøpe våpen.

Målet er å stoppe psykisk ustabile personer eller andre som kan utgjøre en fare, fra å skaffe seg skytevåpen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Folk ser på pistoler

En selger av pistoler og revolvere på en våpenmesse i Yakima i Washingtion i fjor. På slike våpenmesser har det vært nærmest fritt frem for alle å kjøpe våpen, men det blir nå strammet inn.

Foto: akima Herald-Republic, TJ Mullinax, File / Ap

Skoleskyting i oktober

Skoleelever sørger etter skoleskyting i Marysville i Washington i USA

Elever og kjente samlet seg i sorg etter skoleskytingen i Marysville i den amerikanske delstaten Washington i slutten av oktober.

Foto: JASON REDMOND / Reuters

Meningsmålingene viste gjennom hele valgkampen at det var et flertall for å forslaget om våpenkontroll.

En skoleskyting i slutten av oktober i nettopp Washington der en 14 år gammel gutt drepte tre andre elever og seg selv, har etter alt å dømme styrket oppslutningen om forslaget.

Eksempel for våpenkontroll-tilhengere

Så langt har det vært regnet som omtrent umulig å få vedtatt et forslag om våpenkontroll som den mektige våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) har satt seg imot.

Våpenlobbyen har hatt store økonomiske midler til å støtte kandidater som stemmer som de vil, og straffe kandidater som stemmer for våpenkontroll.

Det har gjort det vanskelig å få vedtatt forslag om våpenkontroll i delstatsforsamlinger, eller i kongressen.

Ved i stedet å legge forslaget om våpenkontroll ut til folkeavstemning, slik det nå ble gjort i Washington, har det vært mulig å omgå våpenlobbyens grep om de folkevalgte.

I stedet ble beslutningen tatt direkte av folket selv, og der har meningsmåling etter meningsmåling i flere år vist at det er et klart flertall for våpenkontroll.

– Mens NRA kanskje er i stand til å skremme folkevalgte, ser det ut til at de ikke kan skremme velgerne, sier leder for våpenkontroll-lobbyen Everytown for Gun Safety, John Feinblatt, til US News.

Nå håper tilhengerne av våpenkontroll at suksessen ved folkeavstemningen i Washington kan gjøre det mulig å lykkes i andre delstater.

– Jeg er sikker på at andre delstater vil se at en aktiv folkebevegelse har forskningen og energien til å ta opp kampen mot våpenlobbyen og vinne, sier kommunikasjonsdirektøren i Washington Alliance for Gun Responsibility, Geoff Potter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt