Sjekker alle gamle teaterbygg etter takkollaps

LONDON (NRK.no): Det kommer nå krav om at alle de historiske London-teatrene blir sjekket grundig etter at taket på Apollo teateret kollapset i går kveld. Det er foreløpig ikke klart hva som var årsaken, men en teori er at kraftig regnvær i går kan ha fått en svak takkonstruksjon til å gi etter.

- Bare flaks at ingen døde ds balkongen kollapset

I dag var det stille utenfor Apollo teateret i London.

Selv om de fleste kom uskadd fra takkollapsen i London i går kveld, stiller nå mange spørsmål ved hvor sikre teaterbyggene egentlig er.

De fleste av de 52 teaterbyggene i London er over 100 år gamle, og nå kommer krav om at grundigere sjekk av bygningsmassene. På grunn av strenge regler sjekkes i dag bygningen jevnlig, men fortsatt er det uklart hva som førte til kollapsen i går kveld.

– Vi skal være takknemlige for at ingen ble drept, men noen ble alvorlig skadd og det er vår plikt å påse at vi finner ut hva som var årsaken til ulykken, og forhåpentligvis sørge for at det ikke skjer igjen, sier Nickie Aiken, byrådspolitiker i bydelen hvor de fleste teatrene ligger.

Sprekker i taket

Da NRK besøkte teateret i formiddag var veiene åpnet for trafikk igjen, og mange passerte tilsynelatende uvitende om dramaet som utspant seg der i går kveld.

En enslig politimann passet på hoveddøren, ved siden av ham en kurv med tepper som hadde varmet redde teatergjengere da de kom seg ut fra den delvis sammenraste teatersalen i går kveld. Han vinket oss journalister til siden, for å slippe frem fotgjengere på det innsnevrede fortauet.

Teateret ligger bare noen minutters ganger fra velkjente Piccadilly Circus, rett ved Londons Chinatown, og er en velbrukt rute for mange, i tillegg til den vanlige tette blandingen av kollektivtrafikk og privatbiler.

På innsiden høres lyden av ingeniører og håndverkere som sjekker ut takkonstruksjonen.

Taket falt ned i Apollo Theatre

76 mennesker ble skadet da taket falt ned i det historiske teateret.

Foto: Sang Tan / Ap


En av dem kommer på utsiden for å ta seg en røyk, men vil ikke snakke med journalister.

Helikopterbilder fra i dag viser store sprekkdannelser i taket. Rett før kollapsen skyllet et kraftig regnvær, etterfulgt av lyn og torden innover hovedstaden, noen mener det kan ha vært en medvirkende årsak til at gips og bjelker raste nedover sjokkerte teatergjengere.

Det er ikke nødvendigvis godt nok, mener assisterende redaktør i teater magasinet «Stage», Alistair Smith:

– Hvis spørsmålet er om byggene er modernisert, og de 250 millionene som en gang blitt lovet blitt bevilget, så er svaret nei, sier Alistair Smith, assisterende redaktør i bladet «Stage» til Reuter.

– Noen penger har eierne selv brukt, men da forrige sikkerhetsrapport ble publisert skulle det følge med penger fra regjeringen, og det har det ikke.
Jeg tror det må komme en diskusjon om hvordan regjeringen, enten med penger eller med færre reguleringer kan hjelpe teater-eierne til å gjennomføre reparasjonene og oppgraderingene som trengs for få byggene til å vare enda et år.

Skremmer folk

Marc Sinden fra West-End teatrene frykter hendelsen i går vil skremme folk.

– Det var en forferdelig ulykke, og det er sånt som skjer. Det er derfor det heter ulykke. En uforutsett situasjon. Men disse teatrene er trygge. De sjekkes vært eneste år av både bydelen og brannvesenet. De vil ikke hatt godkjennelse til å drive teater, som fornyes hvert år, dersom de ikke var trygge, sier han til Reuters.

Turister legger igjen store summer på teatrene i London, og er en viktig inntektskilde. Etter OL-arrangementet i fjor har de hatt en oppsving i inntektene.

Det heter seg jo at «the show must go on», og det kan godt hende det også gjør det. Etter hvert. Men for en stund ennå vil dørene til Apollo-teateret være låst. Forstillingen «Den merkelige hendelsen med hunden den natten» blir ikke vist igjen med det første. Ikke før man finner årsaken til den merkelige hendelsen med taket den natten.

SISTE NYTT

Siste nytt